yoga jenaАвтор: Екип на списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Антиревматичните упражнения на йога са известни и под наименованието Сукшма Вияма (Лек Комплекс). Изпълнението им благотворно повлиява не само физическото тяло, но и енергийната система на човека.

Лечебният ефект на Сукшма Вияма

Лесен и много приятен за изпълнение комплекс от упражнения. Той работи основно за ставите, като раздвижва и огъвкавява цялото тяло – от пръстите на краката до главата. Практиката въздейства и на фино енергийно ниво, успокоява и укрепва нервната система и води до вътрешен мир и хармония.

Сукшма Вияма – на границата между упражнения и асани

Когато се правят физически упражнения, те предизвикват умора. В йога се практикуват асани, при които въпреки че тялото работи и се натоварва, умората се елиминира още при самото им изпълнение.

За да правим йога чрез антиревматичния комплекс, и за да почувстваме ефекта й, упражненията трябва да се изпълняват бавно, с минимално физическо усилие и с осъзнаване. В противен случай, упражненията се превръщат в обикновена гимнастика, от която също би имало полза, но не такава, каквато предлага Хата Йога.

Антиревматични упражнения

 1. Пръсти на краката – сгъване/ разгъване
 2. Глезени – сгъване/ разгъване
 3. Глезени – въртене на ляво/ на дясно
 4. Коляно – сгъване/ разгъване
 5. Коляно – въртене на ляво/ на дясно
 6. Половин пеперуда
 7. Раздвижване на тазобедрената става
 8. Пеперуда
 9. Пръсти на ръцете – сгъване/ разгъване
 10. Китки – сгъване/ разгъване
 11. Китки – въртене на ляво/ на дясно
 12. Лакътни стави – сгъване/ разгъване
 13. Раменни стави – въртене напред /назад
 14. Глава – напред/ назад
 15. Глава – извиване на ляво/ на дясно
 16. Глава – навеждане на ляво/ на дясно
 17. Глава – въртене на ляво/ на дясно
 18. Патешко ходене
 19. Усукване на гръбнака

 

G.YaramovСъветът на специалиста Георги Яръмов* – йога учител:

Сукшма Вияма е изключително ефективна практика. Има дълбок ефект върху тялото и ума. Подходящ е за начинаещи, напреднали, за здрави и болни, а част от упражненията са подходящи и за бременни. Относно техниката на изпълнение препоръчвам изходно положение дандасана или японски седеж. Упражненията се правят бавно, с осъзнаване и синхронно дишане. За извличане на максимална полза, очите трябва да са затворени.

*Георги Яръмов работи в център “Йога Кайваля“ (Пловдив). Рехабилитатор, сертифициран инструктор по йога от НСА, с диплома по йога терапия от Института по йога ”Кайвалядхама” (Индия) и десетгодишна практика. Информация на https://www.facebook.com/gosh.yaramov

 

Още по темата: