folicАвтор: Виолета Манолова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Витамин В9, познат още като фолацин, фолат, фолиева киселина се свързва преди всичко с бременността. Важната роля на този витамин е безспорна, що се отнася до превенцията на спина бифида. Трябва обаче да се знае, че фолиевата киселина е от голямо значение и за мъжете, защото подобрява показателите на спермата и съдейства за пренасяне на неувредена ДНК от сперматозоидите.

Ползите от витамин В9 (фолат) за всички хора

Установено е, че Витамин В9 подпомага образуване на червени кръвни клетки, предпазва от дегенеративни промени в гръбначния мозък и някои видове рак. Фолиевата киселина подпомага и обмена на белтъчини. Участва при произвеждането на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), както и при клетъчното делене. Витамин В9 е необходим при оползотворяването на захари и аминокиселини, предпазва от чревни паразити и отравяния с храни. Грижи се за добрия вид на кожата. При болки има действие на аналгетик. Може да забави посивяването на косата, когато се прилага комбинирано с пантотенова и парааминобензоена киселина. Усилва апетита при състояние на изтощение. Предотвратява развитието на анемия.

Витамн В9 (фолиева киселина) в храната

Човешкият организъм не произвежда Витамин В9 (фолиева киселина), затова трябва да бъде набавян чрез храната. Препоръчителното количество за денонощие за възрастни е 200 мкг. (при бременност, количеството е 400- 600 мкг.). За щастие има много храни от различните хранителни групи, които са добри източници на фолат.

Фолиева киселина в пресни зелени зеленчуци

Най-много фолат - над 150 мкг. в 100 г. продукт се съдържа в спанака, копривата, лапада, магданоза и киселеца. Зеле, зелени чушки, грах, карфиол, брюкселско зеле, праз, бамя, копър, джоджен също са добри източници на витамин В9, макар съдържанието му да е 50-150 мкг на 100 продукт.

Фолат в други видове зеленчуци

Червеното цвекло, червените чушки, морковите и тиквичките също предлагат добро съдържание на фолат в своето съдържание.

Фолиева киселина в зърнени храни

Пълнозърнестият и ръженият хляб, кафявият ориз са добри източници на фолиева киселина. Най-много фолат съдържат пшеничния зародиш, пшеничните трици, корн флейкс, мюсли.

Фолат в бобови храни

Белият зрял фасул, лещата и соята са храните от тази група с най-високо съдържание на фолат – над 150 мкг. в 100 г.

Фолат в месо и месни продукти

Най-добри източници на фолат са: пилешки дробчета, телешки и свински черен дроб - 150 мкг. в 100 г. продукт. Агнешкият черен дроб, пилешките сърца и пилешките воденички съдържат между 50-150 мкг. фолат на 100 продукт.

Фолат в мляко и млечни продукти

Най-много фолат съдържат сухото мляко, сирене Бри, Камабер, Тофу (50-150 мкг. на 100 продукт.)

Фолиева киселина в яйца

Жълтъкът на кокошето яйце, както и на гъшето, патешкото и пуешкото съдържат 50-150 мкг. фолат на 100 продукт.

Фолат в плодове

Всички плодове в състава си имат фолати, но портокалите и другите цитрусови плодове повече. Въпреки това фолатите при тях са под 50-150 мкг. на 100 продукт.

 

Още по темата: