teaАвтор: Виолета Манолова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Да закусваш сутрин е един от най-добрите и здравословни навици. Ако не го притежавате, опитайте се да го придобиете.

Закуската трябва да бъде в синхрон с процесите в нашето тяло

Организмът ни има определен биоритъм на хранене и отделяне на непотребните вещества, с който трябва да се съобразяваме. Отделителните процеси се извършват особено активно през нощта и преди обяд до 12 часа. Затова закуската сутрин трябва да бъде едновременно лесно смилаема и достатъчно енергийна за стартиране на деня.

Да започнем с напитка

Най-добре е веднага след ставане да се изпие чаша топла вода със сокът на ½ или ¼ лимон. Друг, също толкова добър, вариант е да се изпие чаша топъл билков чай от шипки, лайка, мента, липа или мащерка По желание той може да бъда подсладен с лъжичка мед. Ако вкусово му приляга, добавете и малко лимонов сок. Може да се изпие и чаша прясно изцеден сок от портокал, наполовина разреден с вода. Стартирането с една от изброените напитки подпомага изхвърлянето на токсините и е отлична профилактика на запека. След консумирането на някоя от посочените напитки, трябва да се поеме лека закуска.

Леки здравословни закуски

1. Вариант: Овесени ядки oveseni

Здравословен избор са овесените ядки, накиснати в прясно или кисело мляко. По желание можете да добавите овесени трици, нарязан на ситно сушен плод (слива, фурма, смокиня и др.), сурови ядки (орехи, лешници и др.) и семена (счукано ленено семе, сусам, белен слънчоглед).

2. Вариант: Плодове aple

Пресните плодове, според сезона са друг вариант на лека закуска, която ще ви достави витамини, но имайте предвид, че не държи ситост за дълго. Можете да добавите към плода шепа ядки.

Сушените плодове също са удачен вариант за закуска. Тях можете да комбинирате с кисело мляко.

3. Вариант: Жито kalnove

Отлична закуска, която ще ви държи сити до обяд е 5-6 лъжици покълнало жито с 1 лъжица мед.

 

Още по темата: