SambucusEbulus

Палитра стил - PalitraStyle.com

Сега е времето да си направите мощния лековит еликсир от черен бъз. Той е силен имуностимулатор, има противораково действие. Сиропът е чудесно средство при запек.

b1 

Известният лечител Петър Димков го определя като „чудодейно растение“, което значително подобрява здравословното състояние на човек.

Как да си направите сироп от бъз – рецепта

За чудодейния сироп се използват плодовете на тревистия бъз. Плодовете му узряват в средата на август – септември.
Изберете чисто място, където расте тревист бъз. С ножица лесно можете да отрежете целите китки с плодове. Избирайте само черни, много добре узрели китки с плодчета. Зелените и недобре узрели плодчета са отровни.

Измийте китките и наронете плодчетата в тава като използвате ръкавици. Малките черни зрънца се отделят много лесно, когато са добре узрели. В стъклен буркан насипете около два пръста захар, два пръста плодове и така редувайте като накрая завършите с ред захар около 3-4 пръста. Не пълнете буркана догоре. Оставете  около 4пръста свободно място. Използвайте качествена захар, за да се получи сиропа. За по-сигурно ви препоръчваме да вземете 2-3 вида захар и да ги ползвате едновременно.

Покрийте буркана с марля и го приберете на място без пряка слънчева светлина, например в килер или мазе. Сложете тавичка под буркана, защото е твърде вероятно при ферментацията сиропът да кипне. Разбърквайте през няколко дни сместа с дървена бъркалка, докато се стопи захарта.

След около 20 дни можете да прецедите сиропа през тензух и да го налеете в стъклени бутилки. Съхранявайте на тъмно и хладно място. Качественият сироп трябва да е с приятен плодов аромат и много сладък, в никакъв случай не трябва да е кисел или горчив.

Използвайте по 1 супена лъжица от сиропа на гладно. Ако ви е прекалено сладко разтваряйте количеството сироп във вода.