kana buzАвтор: Виолета Манолова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

В България чай наричаме не само топлата напитка, приготвена от чаени листенца, но и всяка билкова отвара.

Билковият чай – удоволствие и грижа за здравето

Повечето хора с удоволствие пият билков чай. Вдишаме ли аромата на топлата напитката само за миг можем да се пренесем под синьо небе, на обляна от слънце пъстра поляна, сред жужене на пчели. Чаят ни помага да сме здрави, Ако сме настинали, с болки в гърлото или със стомашно неразположение, чаят бързо повлиява оплакванията. Охладеният билков чай е чудесен за горещите летни дни. С добавен резен лимон хидратиращото му, ободряващо и разхлаждащо действие е съвсем осезаемо. Чудесна грижа за здравето е сутрин на закуска да изпиваме по чаша топъл билков чай.

Най-достъпните билки за чай

Ако сте любители на природата, можете сами да си набавите билки за чай. Най-достъпни са цветовете на липа, мащерка, лайка, бъз (сърчовина) и плод шипка. Те лесно се разпознават и намират. Най-добре е цветовете да се берат на или около Еньовден – тогава според народното поверие, силата им е най-голяма. За предпочитане е билките да се събират при силно слънце, защото тогава в най-голяма степен са активирани етеричните им масла. Билките се сушат за няколко дни на сянка. Съхраняват се в хартиени пликове.

Чаят е най-добре да се приготвя като запарка, вместо да се вари. В порцеланов или стъклен огнеупорен съд сложете 1 ч.л. от сушената билка и залейте с 250 мл. гореща вода. Оставете да покисне около 5 минути. Чаят трябва да бъде светъл на цвят, за да не е прекалено силен. При сервиране, по желание можете да добавите мед и лимон.

Чай от мащерка

Мащерката е една от най-широко използваните билки за приготвяне на чай. Тя е богата на етерично масло, тимол, флавонови гликозиди, минерални соли, дъбилни вещества и др. Топъл, чаят от мащерка има ефикасно действие при грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиална астма, коклюш. Охладен, добре повлиява главоболието, стомашните и чревни заболявания (язва, колит, хроничен гастрит, колики, диария). Мащерката има противовъзпалително, газогонно, нервноуспокоително, болкоуспокоително, дезинфектиращо, отхрачващо и антисептично действие. Притъпява сухата кашлицата. Мащерката има положително влияние при безсъние, ниско кръвно и кожни заболявания.

Чай от липа

Ароматният чай от липа действа противомикробно, противовъзпалително и противоспастично. Намира приложение при лечение на бъбречни заболявания, защото има патогенно и диуретично действие. Употребява се и при възпаление на горните дихателни пътища – ларингит, бронхит, ангина. Има температуропонижаващо действие. Народната медицина го препоръчва при виене на свят и главоболие. Поднесен с мед, преди лягане, чаят има успокоителен ефект и гарантира добър сън.

Чай от лайка

Чаят от лайка има много нежен аромат. Притежава силно успокояващо действие. Помага при колики, газове, диария, обриви, стомашни болк, при безсъние, висока температура, зъбобол. Лайката действува изпотяващо, успокояващо и противоспазматично, освен това и дезинфекциращо и противовъзпалително при всякакъв вид възпаления, особено на лигавицата.

Чай то бъз (сърчовина)

Според българския лечител Петър Димков, това е най-силната по въздействие българска билка. За чай, най-често се използват цветовете, които са богати на гликозиди, етерични масла, много витамин С, провитамин А, В1, В2, В3, смолисти вещества, органични киселини, фитохимикали - бетулин, флавоноиди, кверцетин, рутин и др. Чаят от сърчовина се използва за сваляне на температурата и предизвикване на изпотяване при настинка (припомнете си приказката на Андерсен “Бъзова майчица”). Има данни, че е чаят от бъз е полезен при исхемична болест на сърцето. синузити от бактериален произход, бронхити. Смята се, че намалява нивата на лошия холестерол. Има ефекти и за редукция на телесно тегло, дължащо се най-вече на отводняващия му ефект - усилва диурезата и е полезно допълнително средство при детоксикиране на организма. Може да се консумира и студен, с мед и лимон.

Чай от шипка

Плодовете на шипката имат богато съдържание на витамин С. 100 г. плод от шипка е по-богат на витамин С с 30-40 пъти в сравнение с червените домати и лимоните, и с около 300 пъти в сравнение с ябълките. Шипковите плодчета са богати и на естествен витамин А, Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, витамин Е, Р, В1, В2, К, пектини, органични киселини, дъбилни вещества, минерални соли. Чаят от шипка е добро помощно средство при песъчинки, камъни и възпаления на пикочните пътища. Повишава имунитета. Ефикасен лек е при стомашно-чревни и бронхиални заболявания. Шипката повлиява особено благотворно функциятана черния дроб, а също така понижава нивото на кръвната захар. Има запичащо действие.

 

Още по темата: