more aeroАвтор: Антония Петрова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Използването на различните метеорологични фактори в комбинация с особеностите на климата на дадена местност за повлияване здравето на човека – това е климатотерапията. Тя повишава имунната реактивност, тренира терморегулаторните механизми, нормализира нарушената обмяна на веществата, оказва благоприятно въздействие върху различните органи и системи.

Особености на морския климат

Морският климат влияе чрез продължителна слънчева радиация, температура, влажност и движение на въздуха, атмосферно електричество, отрицателна йонизация, атмосферно налягане, богато съдържание на кислород и чистота на въздуха. Най-характерен за морския климат е морският бриз. Лекият ветрец, който духа от морето към брега, носи със себе си морски соли и отрицателни йони.

Морето лекува с аеротерапия

Основна част на климатотерапията е лечението чрез пребиваване на въздух, наричано още аеротерапия. Аеротерапевтичните процедури имат щадящ характер за човешкия организъм и не изискват точно дозирате. Морският климат е особено подходящ за аеротерапия. Може да се прилага целогодишно. Отразява се добре при болни от астма, бронхит, високо артериално налягане, неврози. Оказва мощен релаксиращ ефект.

Няколко идеи за морска аеротерапия

Когато сте на море, вечер оставяйте отворен прозорец, за да спите вдишвайки свежия морски въздух.

Прекарвайте колкото се може повече на открито. Правете разходки по морския плаж, поиграйте с топка.

Когато сте на плажа – поспете, за да приемете непосредственото въздействие на морския въздух, наситен със соли, кислород, озон и фитонциди.

 

Още по темата: