medПалитра стил - PalitraStyle.com

Още от древните митове и вярвания медът се слави като супер храна и супер лекарство. Вярвало се е, че медът е една от основните съставки на митичната амброзия – еликсирът на олимпийските богове. Славяните пък били пристрастени към медовината, от чието име личи какво е било основното й съдържание. Има сведения, стигнали до наши дни, че в египетската, индийската, елинската, римската медицина медът се е използвал за лечение на рани, стомашно-чревни, бъбречни, очни и други видове заболявания.

Съставките на меда

Днес основните съставки на меда са известни и става ясно защо е толкова вкусен и полезен. 80% от съдържанието на меда са прости захари – преди всичко глюкоза, захароза, фруктоза (които се усвояват в 99,9% от организма), белтъчни и азотни вещества, ферменти, етерични, багрилни и смолисти вещества, фитонциди, органични киселини, биогенни стимулатори и др. Медът съдържа много елементи и микроелементи, които се намират в най-подходяща форма за усвояване от човешкия организъм: алуминий, бор, желязо, йод, калий, калций, силиций, литий, манган, мед, магнезий, натрий, никел, осмий, олово, сяра, титан, фосфор, хлор, хром, цинк. В меда се откриват и витамини: B1, B2, B3, B5, B6, E, K, C и каротин (провитамин на витамин А). Като източник на енергия 100 г. мед съдържа 315 – 335 калории.

Медът – полезна храна

Установено е, че кръвта на човека съдържа 24 микроелемента, от които 22 влизат в състава на меда. Белтъчините, които се намират в меда, играят роля на градивни вещества и участват в образуването на хормони и ферменти. Минералните вещества подпомагат храносмилането, процесите на кръвообразуването, тъканното дишане и пр. Простите захари в меда се усвояват почти напълно – в 99,9 % от човешкия организъм.

Препоръчителна дневна доза мед

Всеки здрав човек може да консумира мед, като количеството за възрастни не е препоръчително да надвишава 100 г. дневно. За деца количеството е в порядъка на 30 – 50 г.

 

Още по темата: