med 2Палитра стил - PalitraStyle.com

Още в дълбока древност на меда се е приписвало всесилно лечебно действие спрямо всякакви болести. Древните египтяни го употребявали във вид на мази, пластири, компреси, лапи, отвари за промивки и лекували рани, стомашни, бъбречни, очни и други болести. Старата индийска медицина приписвала на меда важни и многостранни лечебни и укрепващи свойства. Те ползвали лекарство „алтеранция”, което се правело предимно от мед и което доставяло на човека удоволствие и запазване на младостта. В състава на свещеното „питие на безсмъртието” , най-силното укрепващо средство също бил медът.

Медът лекува според Хипократ, Аристотел, Диоскрит, Клавдий Гален, Плиний Стари, Авицена

Хипократ в своята практика успешно прилага меда при много заболявания и сам го употребявал за храна. Той твърди, че медът е питателен, дава добър цвят на лицето и на него се дължи дълголетието. Аристотел също твърди, че медът притежава особени свойства, които укрепват здравето и удължават живота. Преди 2 000 години Диоскрит пише, че медът може успешно да лекува заболявания на червата, инфектирани рани и фистули. Известният римски лекар и философ Клавдий Гален смята, че медът е средство с многостранни лечебни свойства и го препоръчва при лечение на отравяния и заболявания на лигавицата на устата. Плиний Стари, римски учен, автор на многотомната „Естествена история”, посочва че медът лекува рани и фистули. Авицена също препоръчва мед за удължаване на живота и запазване на работоспособността.

Съвременното мнение за лечебните свойства на меда

Днес пчелният мед се препоръчва при лечение на болести на храносмилателната система: възпаление на устната кухина, гастрити, язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника и др. Научно доказано е, че медът повишава имунобиологичните и защитни сили на организма, действа противомикробно, противоалергично и противовъзпалително. Стимулира кръвообразуването, действа благотворно при възпалителни процеси на тъканите и органите в човешкото тяло. Подчертан е целебният му и отхрачващ ефект при остри и хронични възпаления на дихателните пътища. Добър ефект има при бронхиектазии, белодробни абцеси, бронхиална астма, при хрема (остра, хронична, алергична).

Медът се препоръчва още за боледуващи от белодробна туберкулоза като допълнение към лекарственото, климатичното и диетично лечение. Той е чудесно средство за нормализиране функциите на централната и вегетативна нервна система, подобрява съня. Медът помага за нормализиране на кръвоснабдяването на сърдечния мускул, повишава използваемостта на глюкозата и спомага за понижаване на високото артериално налягане. Оказва благоприятен ефект при сърдечно-съдови заболявания като миокардит, стенокардия, сърдечна слабост, декомпенсация на сърцето с отоци и др.

Страдащите от заболявания на половите органи също могат да имат ползи от меда при възпалителни процеси на вътрешните полови органи, вагинални и цервикални възпаления. Според редица изследователи медът действа благотворно при атеросклероза и отпадналост, характерни за старческата възраст. С помощта на меда повърхностни и дълбоки рани по кожата бързо заздравяват. Той помага и при лечение на някои кожни заболявания във връзка с противовъзпалителното, антимикробното, антимикотичното и антипротозийното си действие. Медът е полезен и при хора със забавено, лениво храносмилане.

 

Още по темата: