woman-hairсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Вероятно по време на бременността си сте се радвали на чудесна коса – лъскава, жива, гъста и здрава. „Виновникът” за това е произведеният в големи количества хормон естроген. Раждането обаче предизвиква истински обрат в състоянието на вашата коса.

Малко научни факти за косата

На нашите глави имаме около 1 милион космени луковици. От тях в активна фаза едновремен¬но влизат около 150 хиляди. Точно те дават началото на новите косми, които ми-нават през 3 стадия - активен растеж, покой и падане. Първият трае от 2 до 10 години и 80 на сто от космите обичайно са в това състоя¬ние. Покоят, както е известно, е начало на смъртта. В този стадий космите "прекарват" около 3 месеца и след това падат. Всеки ден губим по сто-тина косъма. Успоредно с това други, които са били в дремещ стадий, поникват. Така през целя живот на човек косата се обновява около 60 пъти.

Какво се случва с косата след раждането

Раждането променя целия хормонален фон на тялото на жената. След бушуването на хормоните по време на бременността, сега настъпва вихрен спад.  Нека да не пропускаме да отбележим и силните емоции около появата на бебето, както и преумората и стресът.
На организма му е необходимо време да се пренастрои към новата ситуация. Месец, два след раждането нещата вече са се поуталожили и младите майки забелязват реакцията на своята коса – тя започва да капе.

Не правете трагедия от капенето на косата

Не изпадайте в паника! Няма да останете без коса.  Първото нещо, което трябва да знаете за този вид косопад е, че е напълно нормален. Само след няколко седмици той ще спре и ще можете да се радвате отново на хубава коса.

Помогнете на вашата коса

За повече самочувствие и за ваше успокоение, можете да помогнете на косата си по-бързо да възвърне доброто си състояние.Ако кърмите, не е добре да пиете разни таблетки против косопад.Най-добре е като начало да подстрижете връхчетата на косата. Правете й маски с природни продукти – жълтък, зехтин, кисело мляко. Използвайте мек, билков шампоан. Избягвайте прекомерното изсушаване със сешоар и честото ползване на преса или маша.

Хранете се здравословно

Храненето трябва да е балансирано. Наблягайте на всички полезни храни. Яжте повече риба, пилешко месо, яйца, лук, чесън, листни зеленчуци, гъби.  Приготвяйте храната си просто, без запръжки и много мазнини.

Още по темата: