art terapyПалитра стил - PalitraStyle.com

Арт–терапията е вид психотерапия, при която изкуството се използва за повлияване върху емоционалното и физическо състояние на човека и съответно за лечение. Най-често се прилагат рисуване, музика, ролеви игри (актьорство), писане и др. Арт-терапията може да се използва при здрави хора като им помага за разрешаването на личностни конфликти и кризисни житейски ситуация. Все по-често обаче, арт-терапията се използва като помощен метод при онкоболни пациенти.

Същността на арт-терапията с рисуване

Изобразителното изкуство дава възможност на пациентите да изразят своите преживявания и по-лесно да преминат през етапа на лечение и възстановяване. При рисуването с терапевтична цел се работи преди всичко с цветовете, отколкото с формата. Чрез експресията на цветовете, комбинацията между тях, силата и интензитета им, болните “изваждат” от себе си своите чувства – болка, страх, разочарование, но същевременно и своите надежди, стремежи и желание за живот. “Може би ще Ви се стори странно, но цветовете от рисунките на дамите, с които работя, съвсем не са в сиво-черната гама. Напротив, от техните творби струят жизнени цветове, които са утвърждаващи” – казва Наталия Ангелова, която е художник и психолог, и от няколко години ръководи групи по арт-терапия в Специализираната болница за рехабилитация – с. Баня, Карловско по програма “Виктория’, в които използва като метод изобразителното изкуство.

Средствата на изобразителното изкуство, които се използват в арт-терапията

За да се прилага терапевтичния метод с рисуване са необходими малък кът или помещение, оборудвани с маса и столове. Другото е хартия, пастели, флумастери, моливи. “Рядко използваме акварелни или темперни бои, тъй като дамите, които се лекуват от онкологично заболяване са особено чувствителни по отношение на изцапването. Психологически това се обяснява с факта, че те са изгубили някаква частица от себе си и сега ревниво пазят тялото си. И ние се съобразяваме с това.” – уточнява Наталия Ангелова.

Ползите от арт-терапията с рисуване

Не само от прочетената литература, но и въз основа практика съм убедена, че рисуването наистина помага на пациентите. Само след две-три занятия, виждам дамите променени – махат кърпите, слагат грим, обличат цветни дрехи. Тези външни признаци са изява и на една вътрешна промяна, на събудена надежда, на стремеж за борба и победа над болестта – допълва Наталия Ангелова. Арт- терапията носи ползи и на лекуващите ги лекари, защото тяхната работа е подпомогната. Разбира се, че шансовете за успешно лечение са на страната на смелите и борбени пациенти.

 

Още по темата: