miene zubiПалитра стил - PalitraStyle.com

За да се срещате със зъболекаря само за профилактичните прегледи, по време на които да получавате комплименти за здравите си зъби, е необходимо да поддържате изрядна устна хигиена, като ежедневно се грижите за своите зъби.

Всичко необходимо за устната хигиена

Четка за зъби – изберете мека (soft)

Паста за зъби – тя трябва да е съобразена с индивидуалното състояние на вашите зъби; не е препоръчително да ползвате непрекъснато избелваща паста.

Вода за уста – служи за жабурене след като измиете зъбите с паста и четка. Тя действа и на местата в устната кухина, недостъпни за четката. Предотвратява бактериалния налеп по зъбите и образуването на зъбен камък; укрепва зъбния емайл. Защитава от бактерии, които предизвикват кариес и дава дълготраен свеж дъх. Ползва се сутрин и вечер.

stik zubiСтикчета за почистване на зъби (дентални стикчета) – могат да са във вид на фина вертикална четчица или да имат част с опънат конец за зъби. С тяхна помощ можете да почиствате междузъбното пространство от хранителни остатъци.

Техника на миенето на зъби

Зъбите се мият два пъти дневно. Сутрин преди хранене и вечер след хранене. Това правило е ясно. Тайната на здравите венци и зъби се крие в техниката на миене, която прилагате посредством четката.

zubi 2Сложете необходимото количество паста за зъби и хванете четката така все едно държите химикал. Поднесете я към устата си и я поставете в областта в горната част на зъбите като половината от четката трябва да застане върху венеца. Наклонете под 45 градуса и започнете да правите въртеливи движения. Движението, което трябва да прилагате е все едно, че рисувате кълба дим като в детска рисунка. Не прилагайте силен натиск. Миенето на зъбите трябва да се прави нежно и с внимание. Със същите въртеливи движения преминете по външната и вътрешната страна на зъбите и по дъвкателната им повърхност. Вертикални движения с четката можете да приложите само върху горните и долните предни зъби. Не бързайте, отделете 2-3 минути за измиване на зъбите.

Тази техника на миене на зъбите позволява изчистването на плаката не само по видимата повърхност на зъбите, но и от областта под венеца. Засилва кръвообращението на венците и оказва благотворно действие върху тях.

 

Още по темата: