citrusПалитра стил - PalitraStyle.com

Дойде сезонът на цитрусите. Време е да се възползваме от изобилието им на пазара, за да бъдем здрави през зимата.

Цитрусите – богат източник на витамини
Цитрусовите плодове са богат източник на витамин С, който подобрява устойчивостта на организма срещу инфекции.  Освен това витамин С подпомага усвояването на желязо от организма, понижава високото кръвно налягане, участва в образуването на костите, зъбите и тъканите в човешкото тяло. Не на последно място този най-популярен витамин се грижи за нашата красота - поддържа еластичността на кожата и има „анти-ейдж” ефект. Чрез консумацията на цитрусовите плодове тялото си набавя и други ценни вещества и витамини като витамините В, Р и А, различни минерали, фибри и др.

Портокал
Сочен, сладък, ароматен – с тези свои качества и с оранжевия си цвят  портокалът  ни “топли “ през зимата.  Плодът е чудесен за директна консумация, защото съдържа много полезни фибри. Неустоим и много полезен е свежият портокалов фреш. Портокалите са страхотен източник на витамини С, В, А. Богати са на калций и калий. Те съдържат лимоноиди, които имат важна роля в борбата с рака. Консумацията на портокали съдейства за намаляване нивата на лошия холестерол, предотвратява образуването на камъни в бъбреците, осигурява надеждна защита срещу ревматоидния артрит.

Грейпфрут
Грейпфрутът е чудесен плод с уникални вкусови качества. Едновременно сладък и горчив, киселеещ – той разгръща цяла експлозия от вкусове. Грейпфрутът съдържа много витамин С, а сърцевина му е богата на биофлавоноиди, които увеличават двадесет пъти въздействието на витамин С върху организма. Плодът повлиява благотворно дейността на сърдечно-съдовата система, понижава високото кръвно налягане.

Лимон
Лимонът е твърде кисел, за да се консумира директно, въпреки че някои хора го обичат точно такъв. Обикновено се ползва сокът му –  като прясно изцеден фреш, подправен се мед или като заместител на оцета при овкусяването на различни супи и салати. Чай с мед и лимон е изключителна комбинация, от която никой не би се лишил в студените зимни дни. Лимонът съдържа витамин С, В, Р, фитонциди, флавоноиди, калий, мед, пектинови вещества, захари, лимонена и ябълчена киселина.
 
Мандарина
Малки, много сладки, вкусни и … лесни за белене – това са мандарините. Те представляват мощен антиоксидант, а това означава, че са незаменими помощници в борбата със стареенето. Мандарината доставя на организма ни витамин С и фибри. Съдържа фолиева киселина, калий, каротоноиди и флавоноиди.

Още по темата: