aromatherapyПалитра стил - PalitraStyle.com

Обонянието е един от най-важните дистантни рецептори при хората, запазили се от древността. Вероятно не си даваме сметка, но обонянието ни кара несъзнателно да възприемаме огромно количество информация, голяма част от която прониква в подсъзнанието ни. И това е анатомически предопределено, тъй като центърът на обонянието при човека се намира в най-стария дял на главния мозък – обонятелния мозък, а редом с него се намира и лимбичната система, отговаряща за емоциите.

Лечение с аромати

Ароматерапията се основава на терапевтичните ефекти на ароматите върху човека. Доказано е, че човешкият организъм реагира мигновено на миризми. Емоционалната реакция на хората спрямо миризмите, предизвиква непосредствено психологическо, и физиологично и лечебно въздействие.

Ароматерапията е природосъобразен метод, който е неинвазивен и изключително приятен. Най-същественият източник на ароматни лечебни въздействия са растителните есенции и етеричните масла. Използва се въздействието както на ароматите на различни растения, така и на летливите вещества, наречени фитонциди, които някои от тях отделят. Фитонциди като съставна част на етеричните масла с приятен аромат се съдържат в лавандулата, ментата, мащерката, здравеца, лимона, бора, кедъра и др.

Как се прави ароматерапия

Разходка в борова гора. Не е необходимо да правите нищо съществено - просто дишайте и се наслаждавайте. Фитонцидите ще свършат необходимото.

Масажът е чудесен начин за ароматерапия, който съчетава въздействието на аромата, проникването в кожата на етеричното масло и стимулирането чрез допир.

Инхалацията също е много ефикасен начин за интензивна ароматерапия, който се използва предимно за облекчаване при болно гърло и запушен нос.

aromatherapy 2Вана. Потопете се в топла вана, чиято вода е обогатена с аромат. Тя, подобно на масажа, има комплексно лечебно действие върху организма.

Ароматната лампа е много удачен начин за създаване на подходяща атмосфера за релакс. Същевременно ще ароматизирате на дома и ще прочистите на въздуха в него от бактерии, вируси и гъби. Изберете подходящ аромат в зависимо от емоционалното си състояние.

Ароматни свещи, сапуни, спрейове, тоалетни води – те също могат да се използват за ароматерапия. Изборът зависи от вас.

Ароматите трябва да се прилагат умерено

Прекалено високите дози и продължителна употреба, особено на цитрусовите масла – портокалово и лимонено, както и ароматът на камфор може да навреди. По-слабо токсичен ефект имат ароматите на евкалипт, карамфил. В някои случаи ароматите могат да имат алергизиращо действие – като например евкалипта. Важно е да се знае, че почти всички лечебни аромати, приложени в малки дози и по-разредени не увреждат организма.

Още по темата: