frutasсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

В естествените храни съществуват вещества, наречени антиоксиданти, които предпазват клетките на телата ни от вредните свободни радикали. Антиоксидантите ни предпазват от болести и ни помагат да се радваме на добро общо здравословно състояние. Те са незаменими в подготовката ни за зачеване и бъдеща успешна бременност.

Антиоксидантите във фасула

Фасулът съдържа едни от най-полезните антиоксиданти. Като цяло в по-тъмно оцветения боб има по-високи нива на флавоноиди и следователно по-висока антиоксидантна активност. Порция червен боб съдържа повече антиоксиданти от порция боровинки. 100 г.  черен боб съдържа 10 пъти повече антиоксиданти от равностойна по грамаж порция портокали или грозде, или ябълки, или червени боровинки.

Антиоксидантите  в боровинки, малини, къпини и ягоди

Горските плодове боровинки, малини, къпини и ягоди са изключително богати на антиоксиданти, които съдействат за предотвратяването на рак и сърдечни заболявания. Те съдържат и т.нар. елагова киселина – съединение, което се бори с канцерогените.

Антиоксидантите в броколи и други кръстоцветни зеленчуци

Броколи, зеле, карфиол, брюкселско зеле съдействат за здравето на сърдечно-съдовата система и предпазват от рак. Тези зеленчуци съдържат съединение, наречено индол-3-карбинол, което си взаимодейства с естрогена в тялото и е мощен актиоксидант, намалящ риска от рак на гърдата, рак на яйчниците и рак на шийката на матката. Други изследвания показват, че броколите могат да помогнат в борбата с цервикалната дисплазия (преканцерозно състояние на маточната шийка). Броколите имат и други полезни съставки като бета-каротин, който предпазва от рак и заболявания на сърцето.

Антиоксидантите в морковите

Морковите са заредени с мощен антиоксидант, наречен бета-каротин, член на лечебното семейство на каротеноидите. Този антиоксидант се съдържа и в цвеклото, сладките картофи и в други жълто-оранжеви зеленчуци. Бета-каротинът е ефикасно средство в превенцията на рак, особено на белия дроб, пикочния мехур, гърдата, хранопровода и стомаха, както и при сърдечни заболявания.  

Антиоксидантите в доматите

Доматите могат да предпазват от някои видове рак, както и от макулна дегенерация и катаракта. Спомагат за поддържане на умствената функция при възрастни. Доматите съдържат ликопен – относително рядкосрещан член на семейстовто на каротините, антиоксидант, който се открива и в розовия грейпфрут.  Това вещество е два пъти по-мощно от бета-каротина. Проучванията показват, че мъжете, които консумират повече домати и доматен сос са застрашени в значително по-малка степен от рак на простатата. Други проучвания сочат, че ликопенът предотварятав появата на рак на белите дробове, дебелото черво и гърдата. Доматите съдържат и антиоксиданта глутатион, който помага за засилването на имунната система.

Антиоксидантите в чесъна

Чесънът е натъпкан с антиоксиданти, които работят срещу рака, сърдечните заболявания и последниците от застаряването. Серните съединеия и флавоноидите са отговорни за лечебната сила на чесъна. Проучваниета показват, че чесънът пази сърцето здраво, понижава нивата на холестерола, понижава кръвното налягане, помага за нормалното съсирване на кръвта. Редовната консумация на чесън предпазва от рак.

Антиоксидантите в спанака

Спанакът съдържа антиоксидант, нарече глутин, който спомага за защита на зрението ви. Проучвания показват, че хора, които ядят спанак, е по-малко вероятно да развият катаракта и макулна дегенерация. Лутинът предпазва ретината от врезното въздействие на слънцето и се бори със свободните радикали.

Антиоксидантите в зелен и черен чай

И зеленият и черният чай са богати на полифеноли, които са вид антиоксидант. Тези вещества се борят със свободните радикали и детоксикират тялото. Употребата на чай значително намалява риска от рак, сърдечни заболявания, инсулт. Билковите чайове също могат да съдържат антиоксиданти, но за тях се знае по-малко.

Антиоксидантите в пълнозърнести храни

Витамин Е е мощен антиоксидант, който играе рола в превенцията на рака, особено на рака на простатата. Открива се в пълнозърнестите храни като кафяв ориз, овес, елда и пълнозърнеста пшеница. Изследователи са доказали, че витамин Е лекува мъжкия стерилитет. Други проучвания са установили, че витамин Е засилва имунитета и може да забави прогресирането на болестта на Алцхаймер.

Още по темата: