37weekПалитра стил - PalitraStyle.com

Специално обучените хора да правят този вид масаж (на бременни) в България са малко. Още по-малко са тези, които действително го прилагат. Потърсихме консултация с Георги Яръмов – рехабилитатор - масажист, който практикува масаж при бременни жени. Това са неговите 12 ДА! за ползите от масажа по време на бременност.


1. Масажът помага на майчиното тяло да се освободи от отпадните продукти чрез лимфната и кръвоносната система. Редуцира се умората и се повишава жизнеността.

2. Подпомагайки кръвообръщението, масажът намалява натоварване на сърцето на майката и нормализира кръвното налягане.

3. Масажът облекчава мускулния дискомфорт - крампи, напрежение, втвърдяване.

4. Масажът помага за освобождаване от млечната киселина и други продукти на обмяната на веществата, които предизвикват умора.

5. Масажът може да успокои депресията и раздразнителността, които са резултат от хормоналните промени.

6. Масажът облекчава много от обичайните за бременността проблеми като болки в гърба, схващане на врата, крампи на подбедриците, главоболие, отоци, болезнени, отекли глезени и стъпала.

7. Масажът засилва местното и общото кръвообръщение, като по този начин майката и плода получават на клетъчно ниво повече кислород и хранителни вещества.Това означава повече жизненост и по-малко умора за майката, по-добро хранене за бебето.

8. Масажът стимулира секреторната функция на жлезите, което помага за стабилизиране на нивото на хормоните.

9. Масажът релаксира напрегнатите мускули и тонизира слабите, подобрява еластичността на мускулната тъкан.

10. Масажът подобрява подвижността на ставите и оттам се подобрява функцията на опорно - двигателния апарат като цяло.

11. Масажът успокоява нервното напрежение. Майката получава здрав, спокоен сън. Лекарите са единодушни, че спокойната майка има по-лека бременност и раждане.

12. Масажът след раждане може до намали стреса от родилния процес и да помогне за по-бързо възвръщане на силата на родилката.