pregnantсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Според традиционната китайска медицина в различните месеци на бременността се отдава различно значение на развитието на определени органи на плода. Познаването на основополагащата китайска философия, в чиято база стоят древните принципи на Ин и Ян, дава право на практикуващите традиционна китайска медицина да съветват бъдещата майка какво да прави през различните етапи на бременността, за да бъдат тя и бебето здрави.

Древната китайска наука определя времетраенето на бременността спрямо лунния календар. Това означава, че бременността е с продължителност 10 лунни месеца. Впрочем това изчисление е доста точно, тъй като лунният цикъл съвпада с менструалния цикъл по продължителност – 29 денонощия и половина.


Първи лунен месец на бременността
В този месец кръвообръщението е отслабено. Китайската медицина препоръчва да се избягва физическо претоварване. Препоръчително е да се консумира прясно сготвена храна, защото е лесно смилаема и не натоварва организма допълнително с преработката й.
По това време много бременни изпитват силен апетит към киселите храни. Добрата новина е, че те са позволени. Майката трябва да избягва големите горещини, защото те могат да породят страх у плода, както и големия студ, заради това, че той причинява болка на плода.

Втори лунен месец на бременността
Докато зародишът расте, майката може да има болки в ставите. Бременните трябва да избягват лютивите и пикантни храни, както и секса. Бъдещите майки не трябва да се претоварват. През този месец, както и в предходния,  трябва да се избягва силния студ, защото на този етап от развитието на бременността, може да предизвика спонтанен аборт, както и голямата жега, чийто ефект е че отслабва плода.

Трети лунен месец на бременността
Това е месецът на желанията. Бременната трябва да се заобиколи с красиви предмети и да мисли хубави неща. За да бъде красиво детето, бъдещата майка трябва да гледа яспис, а за да бъде добро, да прекарва колкото може повече време като седи спокойно.

Четвърти лунен месец на бременността
Живителната енергия Чи (Ци) в кръвта на бебето трябва да се укрепи. На бременните се препоръчва да се хранят с повече риба, ориз или месо от дива патица. Важно е да се съблюдава умереността в храненето. Майката трябва да бъде спокойна и избягва емоционални сътресения.

Пети лунен месец на бременността
Основните препоръки към бременните са: да спят много, да се обличат топло, да излизат на слънце. Бъдещите майки трябва да са умерени в храненето – да не гладуват, но и да не прекаляват с похапването. Силно се препоръчват се телешко, жито и агнешко.

Шести лунен месец на бременността
Бременните трябва да правят леки физически упражнения и всеки ден да излизат на разходка. За да осигури силна мускулатура на бебето, здрав гръбнак и гръб, бъдещата майка трябва да яде месо от диви животни и да гледа тичащи кучета и коне. Консумацията на сладки храни трябва да е в умерено количество.

Седми лунен месец на бременността
Бъдещата майка трябва да прави упражнения за ставите, за да стимулира движението на кръвта и на Чи (Ци). Препоръчва се консумацията на ориз, за да се развиват костите и зъбите на плода. Да се избягват студени храни. Бременните трябва да с обличат топло.

Осми лунен месец на бременността
През този месец бременните трябва да избягват емоционалното напрежение, да не се ядосват и да не преяждат. Чи (Ци) на майката трябва се поддържа с помощта на леки дихателни упражнения.

Девети лунен месец на бременността
Традиционната китайска медицина препоръчва през този период да се консумират сладки храни. Майката трябва да се пази от влага, да носи свободни дрехи и да говори тихо.

Десети лунен месец на бременността
За да подпомогне умственото развитие на плода, както и развитието на ставите му, майката трябва да съсредоточава своята Чи (Ци) в областта, разположена на три пръста под пъпа.

Още по темата:

Календар на бременността - бременността по седмици