yoga jenaсписание Палитра стил - PalitraStyle.com

Релаксацията е изключително важна и полезна практика. Ако практикувате йога, вие със сигурност знаете, че тя трябва да се прави по време на почивките между упражненията. Но дори и без да правите йогистки упражнения, можете да я практикувате.

Важно е да се чувствате добре по пътя на майчинството

Релаксацията ще ви помогне да се чувствате добре, да бъдете спокойна и уверена по пътя, по който сте тръгнала - на майчинството. Можете да практикувате релаксация 10,15,20 или повече минути. Научете се да се доверявате на тялото си – то само ще ви покаже колко време ви е необходимо. Възможно е понякога да заспите по време на релаксация, или съзнанието ви просто „да потъва” и „изплува”. Всичко това е нормално и естествено. Понякога, дори без да си го налагате, в ума ви могат да се появят картини (визуализации). Запомнете какво „виждате”, защото това са сигнали от подсъзнанието ви, което се опитва да ви „говори” със символи. После можете да се опитате да ги разтълкувате.С времето сами ще намерите своят начин за релаксация. Като начало, ето няколко напътствия.

Силата на положително утвърждение за вас като майка

По време на релаксация най-важното е да посеете семето на положителното мислене в ума си, така че обмислете предварително какво искате да бъде то. Никой не може да направи това вместо вас, защото то трябва избликне от най-съкровената ви същност. Твърдението трябва да бъде кратко, положително (частицата „не” не бива да участва) и в сегашно време. Ето някои примери:, „Щастлива съм от моята бременност”, „Чувствам се щастлива, защото съм майка”, „Животът ми е чудесен”, „Имам най-хубавото бебе” и т.н.
Тези положителни твърдения са насочени да премахнат всички съмнения и страхове, които е възможно да изпитвате. Всяко положително твърдение притежава голяма сила, особено ако бъде повтаряно всеки ден в състояние на дълбока релаксация. Постепенно то ще измести всяка негативна мисъл, която може да ви е обсебвала с години, дори от ранното детство. Просто оставете неприятните спомени да си отидат. Вече сте възрастен, зрял човек, който може да избира какъв желае да бъде.

Подготовка за релаксация

Намерете тихо и уединено кътче във вашия дом. Изключете телефона и си осигурете време, в което никой да не ви безпокои. Опитайте се да намерите най-удобната за вас поза. Помнете – тя ще се променя, докато бременността ви напредва. Можете да използвате възглавници на местата, където усещате, че се нуждаете от опора.
Ако имате запис с релаксация, можете да го включите и да следвате инструкциите. Но можете и сами мислено да си задавате необходимите инструкции. Ето основните етапи на релаксация по време на бременност.

Отпуснете се

Намерете своята удобна поза, отпуснете се и затворете очи. Вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти. Мислено преминете по всяка част на вашето тяло – крака,бедра) хълбоци, кръст, гръб, врат, глава (очи, клепачи, бузи, уста), рамене, гърди, ръце (пръсти, китки, лакти), корем, предна част на бедрата, колене и завършете със стъпалата и пръстите на краката, за да проверите дали са спокойни и отпуснати. Представяйте си, че при споменаването на определена част от тялото тя се затопля и натежава. Ако установите наличието на напрежение, издишайте дълбоко, като мислено си представите как дъхът ви премахва блокирането на енергията.

Дишайте

Когато тялото ви е напълно отпуснато, насочете вниманието си към дишането. Наблюдавайте как дишате, как въздухът навлиза през носа студен и сух  и се движи надолу към дробовете. Как се променя състава му, колко е топъл и влажен, когато излиза навън. Съсредоточете се върху дишането си за няколко минути.

Изпратете любов на вашето бебе

Дишайте, като насочите вниманието си към сърдечната област, изпитайте чувство на любов към бебето, което копнеете да имате или което вече расте в утробата ви.
Ако вече сте бременна, насочете вниманието си към бебето, което осмисля с присъствието живота ви. Кажете му колко му се радвате и се вслушайте как реагира то на вашата обич и подкрепа.

Кажете вашето утвърждение

Когато се почувствате напълно релаксирани, отворени и приемащи, повторете вашето положително твърдение 3 пъти, бавно и ясно, така че то да пусне корени и да порасне в ума и сърцето ви.

Връщане към ежедневието и света наоколо

След като се насладите на спокойствието то релаксацията е време да се инструктирате бавно да излезете от нея като се връщате по пътя, по който влязохте в нея, като можете да преминавате през етапите малко по-бързо.
Кажете на бебето, което очаквате или което се надявате да заченете, колко много го обичате. Обърнете внимание на дишането си и наблюдавайте потока въздух. Ускорете малко дишането си, за да пробудите тялото си. Очите ви автоматично ще се отворят, когато дишането ви е събудило напълно. За да раздвижите тялото си, най-напред леко помръднете глезените, китките и шията си. След това се протегнете продължително, като се прозинете или въздъхнете дълбоко. Останете още малко в удобната си поза. Претърколете се настрани, след което застанете на четири крака и бавно се изправете.