mamababy

списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Вие вече сте щастлива майка на мъничко съкровище! Поздравления за това! Чувствате се доста изморена, но това е нормално. След 9 месеца бременност, съпроводени със сериозни хормонални промени и успешно преминало раждане – вие действително имате нужда първо да отдъхнете.

Хранете се разумно и здравословно, правете леки упражнения, спете, когато и бебето спи – всичко това ще ви помогне бързо да си върнете добрата физическа форма и самочувствие. Природата е помислила за всичко и вече ви помага – вашият организъм е в т.нар. послеродилен период и активно работи в полза на вашето възстановяване!

Послеродилният период (пуерпериум) започва от момента на раждането на плацентата и продължава до възвръщането на органите и системите на женския организъм близо до състоянието преди забременяване.

Този период продължава средно 6 - 8 седмици. Наблюдават се процеси на инволюция и регенерация в женския организъм. Най-активно тези процеси се наблюдават върху половите органи, тъй като именно те претърпяват най-значителни промени по време на бременността и раждането. Обратимостта не е абсолютна – винаги остават промени, говорещи за преминала бременност и раждане.

През послеродилният период са на лице т.нар. лохии, които изтичат от влагалището. Те се наблюдават до 30-40 ден след раждането. Общото им количество е около 1000 – 1500 ml. Те променят цвета си – в началото са кървави (2 – 4 ден), после са червени (4 – 10 ден), жълти (10 – 15 ден) и накрая са бели (след 15 ден – до окончателното изчистване).

При около 70 – 80% от жените, които кърмят след раждането, се развива лактационна аменорея, която обаче не е 100% белег за липса на овулация. Тези жени, които не кърмят, получават менструация обикновено за 6 -  седмици след раждането.

В първите 3 – 4 месеца след раждането количеството на отделената кърма на ден е 800 – 1000 ml. Когато млечната секреция дневно намалее до 100 – 150 ml., се прекратява кърменето.

Процесът на възстановяване на жената протича по-бързо при първескините (жени, които раждат за първи път) в сравнение с многораждалите. Към края на бременността, преди раждането, матката е увеличила 1000 пъти обема си. В периода на пуерпериума тя почти възвръща първоначалната си форма и големина. До 30 – 40 дни след раждането се възстановява и маточната лигавица. Възстановени са и нейните функционални възможности.

Послеродилният период обхваща възстановяването не само на половата система, но и на много други органи и системи – възстановява се пикочо-половата система, смилателния тракт, коремната стена и т.н.

Още по темата: