breastfeedingПалитра стил - PalitraStyle.com

Широко разпространено е твърдението, че докато кърми, заради усиленото производство на хормона пролактин, който е отговорен за образуването на кърма, жената не може да забременее. Действителността обаче сочи друго. Много жени забременяват, докато кърмят. Ако Вие сте една от тях, трябва да вземете решение дали да продължите да кърмите вече роденото дете, докато другото расте в утробата Ви.

Вероятно ще получите противоречиви мнения и съвети от близки, приятели, роднини или здравни работници. Добре е да знаете, че в много части на света, а напоследък и у нас, много майки продължават да кърмят детето, докато са бременни със следващото дете.

Кърмене по време на бременност: Как се отразява на майката

Ако желаете да кърмите, трябва да се съобразите с Вашата медицинска история, физическо и емоционално състояние. Ако бременността Ви се развива нормално, няма причина да се отказвате от решението си. Няма доказателства, че кърменето по време на бременност ще причини аборт през ранните месеци. Статистиката сочи, че абортът се случва спонтанно при около 16- 30% при всяка бременност.

Поради хормоналните промени, в началото на бременността ще изпитвате в някаква степен дискомфорт в гърдите и болезненост на зърната. Това обикновено е най-честата причина, която отказва майките да продължат кърменето на по-голямото дете. Въпреки всичко, ако желаете да продължавате, можете просто да намалите времето, коет детето прекарва на гърдата.

Кърмене по време на бременност: Как се отразява на плода

Няма доказателства, че кърменето по време на бременност застрашава по някакъв начин ембриона. В специални случаи, когато майката е имала преждевременно ражданев миналото или сега очаква близнаци, съществуват опасения, че хормонът, който се освобождава по време на лактация – окситоцин, може да стимулира маточни контракции и да причини преждевременно раждане. Изследванията сочат, че матката е невъзприемчива към хормонална стимулация на окситоцин до към 24 г.с. Така, че в подобни случаи е добре кърменето да се преустанови към 20 г.с.

Кърменето по време на бременност няма да лиши зародиша от необходимите хранителни вещества. Той си ги набавя направо от Вашия организъм. Евентуално Вие можете да изпитате недостиг на витамини, минерали и т.н. Затова в този случай е важно пълноценното хранене. Вероятно ще Ви се наложи да взимате допълнително витамини за бременни и кърмачки.

Кърмене по време на бременност: Как се отразява на сучещото дете

Въпреки, че кърмата си остава чудесна храна за детето, по време на бременността тя постепенно се изменя. Около 5-6 месец от бременността количеството й намалява, поради случващите се хормонални промени в организма на майката. Освен това кърмата постепенно изменя вкуса и съставките си и преминава в коластра. В този период някои деца се отбиват сами, други започват да сучат по-усилено, за да си набавят необходимото количество, а трети приемат по-малко количество кърма и започват да ядат повече твърда храна. Ако кърмите бебе, по-малко от 6 м. вероятно ще се наложи да го дохранвате.