22weekПалитра стил - PalitraStyle.com

Заздравяването на родилните мускули е много полезно и ползата от това ще усетите по време на естественото раждане. Когато бебето започне да притиска тазовото дъно и изобщо през цялото времетраене на раждането, ще можете да контролирате неговите движения по родовия канал. С добре тренирани родилни мускули, ще възстановите бързо техния тонус бързо след раждането, а с това ще избегнете редица често срещани следродилни проблеми.

Родилните мускули

Жените имат три специални места със сфинктери или подобна на сфинктер мускулатура, взимащи особено участие в процеса на раждане. Те се отварят в основата на торса – област, известна още като тазово дъно или перинеум. Там са мускулите, които поддържат съдържанието на коремната кухина на място. Всяко от тези места се контролира от силни мускули.

Родилните мускули: Анусът

Анусът е крайният отвор на храносмилателната система. Той се отваря по време на дефекация, за да изведе отпадните продукти от храносмилането. Намира се близо до основата на гръбначния стълб, в задната част на тазовото дъно.

Родилните мускули: Уретрата

Уретрата е пикочния канал, който започва от пикочния мехур и извежда урината. Разположена е близо до срамната кост, в предната част на тазовото дъно.

Родилните мускули: Вагината

Мускулите от всака страна на вагината могат да се съкращават и отпускат около маточната шийка. Каналът на маточната шийка (цервикален канал) се резширява, за да позволи на бебето да премине през  вагината при раждането. Свиването на вагиналните мускули навътре и нагоре помага за локализирането и усещането на маточната шийка.

Упражнения за родилните мускули

За да тренирате вашите родилни мускули, можете да ползвате препоръките на йога: Енергията следва мисълта. Фокусирането на  вниманието върху мускулите, което обикновено пренебрегваме, помага съзнателно да ги контролираме. Дишането активизира работата на мускулите и ги тонизира по уникален начин. Подходящи пози за тренировка на съответните родилни мускули са седеж по турски, японски седеж или можете да седенте, краката свийте в колената като леко ги раздалечите. Можете да се облегнете на подходяща възглавница и стабилна опора.
Тренирайте вашите мускули като започнете от аналния сфинктер – свивайте го и го отпускайте. Наблюдавайте какво усещате, когато свивате сфинктера при вдишване и го отпускате при издишване. След това се съсредоточете върху свинктера на уретрата, съкращавайки го нагоре и отпускайки го надолу с кратки бързи движения. Накрая насочете вниманието си върху вагиналните мускули като ги свивате и разпускате. Усещането е, че тазовото дъно се вдига нагоре и отпуска надолу. Ще откриете, че долната част на корема потъва нагоре и се спуска надолу.

Още комбинации ото упражнения за родилните мускули

Можете да опитвате различни комбинации. Стегнете всички родилни мускули. Отпуснете мускулите на ануса, като останалите групи остават стегнати. Последователно отпуснете мускулите на вагината, а после и мускулите на уретрата. Направете упражнението в обратен ред.
Отпуснете всички родилни мускули. Стегнете само мускулите на уретрата и задръжте. Отпуснете отново всички мускули. Сред това стегнете и задръжте вагиналните мускули. Отпуснете. Направете същото упражнение и с мускулите на ануса.
Друго много добро упражнение е да стегнете всички родилни мускули и мускулите на бедрата. Отпуснете родилните мускули, а нека бедрата Ви останат стегнати. Повторете няколко пъти.