21weekПалитра стил - PalitraStyle.com

Да се чувствате уморени по време на бременността си е нещо напълно нормално. Повечето жени усещат умора в началото на своята бременност. Има много причини, за да се чувствате така. Вашето тяло изразходва много енергия, за да задържи плода и да му осигури оптимални условия за развитие. Покачващото се ниво на хормона прогестерон, гаденето и повръщането, киселините също допринасят за чувството на умора.

Умората през различните седмици на бременността

Повечето бременни жени, изпитали умора през първото тримесечие на бременността, споделят, че през второто тримесечие тя намалява или изчезва. Умората се появява отново в края на третото тримесечие, когато бебето вече е доста голямо - и на размери, и на килограми. Притискането на някои органи, както и движенията на бебето, допринасят за чувството на дискомфорт, което от своя страна може да доведе до безсъние. Недостатъчния сън и почивка, допълнително засилват умората.


Какво можете да направите, за да чувствате бодри по време на бременността

Лягайте си рано
Опитайте се да имате 8-10 часа сън на нощ.Така ще дадете възможност на тялото да се справи само, по естествен начин с умората.

Правете кратки дрямки
Опитайте се да се отпуснете в кратка 15 минутна дрямка  поне веднъж през деня. Ако имате нужда, можете да го правите по няколко пъти на ден.Правете малки закуски между основните хранения през деня. Така ще поддържате енергийните нива в организма си и няма да усещате стомаха си претоварен.

Погрижете се да консумирате здравословна и питателна храна
Избягвайте мазните, прекалено сладките, консервираните и тестените храни. Злоупотребата с тях може да повиши усещането за умора.

Правете кратки разходки
Особено полезни са те, ако се правят в градина, където можете да се насладите на чистия въздух, песента на птиците и красотата на природата.