10week Палитра стил - PalitraStyle.com

Щастието Ви е покорило напълно, след като сте разбрали, че носите живот в себе си. Мислите си, че дори можете да полетите, само да не бяха неприятните неразположения на тялото Ви – гадене, повръщане, запек, киселини... Не е задължително да ги имате всичките наведнъж, дори може да сте сред щастливките, които са подминати от тях. Но, ако Ви се случи, ето как с помощта на здравословното хранене можете да облекчите неприятното състояние.

Гадене и повръщане

В ранната бременност може да страдате от стомашен дискомфорт и повръщане. Може да Ви е лошо по всяко време на деня. Може да се почувствате по-добре след 12 г.с. на бременността, но понякога това неразположение трае по-дълго.
Чувството за гадене може да облекчите с консумация на нискомаслени, лесносмилаеми въглехидратни храни, като сух препечен хляб, обикновени бисквити, зърнени храни, макарони, ориз или плодове. При гадене и повръщане по-лесно се понасят малки количества храни, приемани през по-малки интервали от време.
Пържените храни, храни, които образуват газове или съдържат много подправки могат да причинят дискомфорт. Течностите обикновено се понасят по-добре, когато са приемат между храненията, отколкото по време на хранене. Малко закуска преди ставане или преди лягане може също да помогне. Ако проблемът не може да бъде преодолян или се влошава, трябва да потърсите лекарска помощ.

Запек

Запекът е често срещан при бременност и може да е резултат на забавена чревна перисталтика, характерна за второто и третото тримесечие. Даже, ако се чувствате зле, не използвайте разхлабителни, освен ако лекарят не Ви ги препоръча. Разхлабителните могат да увредят бебето Ви. Приемът на повече течности като вода, мляко, плодови сокове, супи и консумацията на храни, богати на растителни влакнини, например плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти могат да облекчат запека.

Лошо храносмилане

Лошото храносмилане се изразява в парене в горнта част на стомаха. Можете да го чувствате през цялата бременност. Ще си помогнете като се храните 4-5 пъти дневно с по-малки количества, вместо 2-3 пъти да приемате големи количества храна. Печете или задушавайте храната вместо да я пържите. Препоръчва се след хранене да направите разходка, да пиете течности след или между храненията, да ядете по-малко подправени и мазни храни, да не пиете газирани и съдържащи кофеин напитки.

Вие как се справяте с неразположенията по време на бременността?