newborn-216723 640Палитра стил - PalitraStyle.com

Учените твърдят, че бъдещето на медицината  при лечение на все повече заболявания е в използването на стволови клетки. Темата за стволовите клетки вълнува все повече семейства у нас,  които очакват рожба  - дали да замразят от ценния материал като инвестиция в бъдещето  не само на бебето, но и на цялото семейство. Към момента в България около 5% от родителите са се възползвали от тази възможност.

Стволовите клетки и обещанията на медицината

Медицината обещава лечение на десетки заболявания чрез стволови клетки. Към днешна дата е доказано, че с този метод се лекуват 45 заболявания като нпаример инфаркт на миокарда, съдови заболявания, гръбначно-мозъчни травми, инсулт, ракови заболявания като лимфома, левкемия и т.н., както и много неракови заболявания, свързани с метаболитни нарушения, автоимунни заболявания, Алцхаймер, мултипленна склероза и др.

Стволови клетки  - от къде

Стволовите клетки са клетки родоначалници, които се намират в периферната кръв, в костния мозък и в пъпната врв, в кръвта на новороденото. Те се характеризират със способността си да се самовъзстановяват и да се превърщат във всякакъв вид клетки от тялото.
Събирането на стволовите клетки става при раждането. Процедурата  е безболезнена и безопасна за майката и бебето. Има три възможности за извличането на стволовите клетки –от пъпната връв, от плацентата и от пъпната връв с помощта на веществото Wharton`s Jely .

Процедурата на събиране на стволови клетки

При раждането присъства екип от специалисти, специално натоварени със задачата по събиране на стволови клетки. Взетият материал се слага в стерилен пластмасов сак и се транспортира в хладилна чанта при температура 4°Сдо съответната специализирана лаборатория. Там кръвта се центрофугира и се отделя в друг стерилен контейнер. Правят се съответните изследвания  и се замразяват стъпково до минус 196°С. Възможное да се изготвят една или няколко порции за понататъшно използване при нужда.

Годност на замразените стволови клетки

Според някои медици максималното съхранинеу на на замразените стволови клети е 15 години. Други са на мнение, че те могат да бъдат запазени неограничено дълго.

Стволови клетки от млечно зъбче

През 2003 г. учени от САЩ доказват, че стволови клетки съществуват и могат да бъдат извлечени от млечните зъби на детето. Това за много родители се оказва възможност , ако са пропуснали да съхранят стволови клетки при раждането.