12weekПалитра стил - PalitraStyle.com

По време на бременност жените се нуждаят от допълнителен прием на желязо. Желязото е съставна част на хемоглобина на червените кръвни клетки (еритроцитите), който доставя кислород до всички тъкани в организма. По време на бременност количеството на еритроцитите е увеличено поради нарасналите нужди от кислород и съответно потребностите от желязо са повишени.

Желязото по време на бременността: Рискът от желязодефицитна анемия

Някои жени обичайно имат нисък прием на желязо преди забременяване и са изложени на риск от анемия. Желязодефицитната анемия по време на бременността може да повиши риска от раждане на бебе с ниско тегло и то да развие железен дефицит още през първия месец от живота си. На тези жени, заедно със здравословното хранене, през втория и третия триместър от бременността се препоръчва да взимат хранителни добавки с ниски дози желязо след консултация с лекар. Желязото от хранителните добавки се усвоява най-добре, когато се приема между храненията, заедно с плодов сок, като се избягва комбинация с други хранителни добавки.

Желязото по време на бременността: Препоръчителни храни, богати на желязо

Ако сте бременна, трябва да знаете кои храни са богати на желязо и да ги консумирате редовно. Червените меса (телешко, говеждо, свинско, агнешко, овче, козе месо) са особено богати на желязо. Добри източници на желязо са птичето месо и рибата. Желязо се осигурява и от пълнозърнест хляб и други зърнени продукти, зелени листни зеленчуци (коприва, спанак, лапад, салати), бобови храни (боб, леща, соя), яйца и сухи плодове.

Желязото по време на бременността: Как бременната жена най-пълноценно да усвои желязото

Желязото от яйцата и растителните храни не се усвоява толкова добре, както желязото от червените меса, рибата и месото от птиците. Всмукването на желязо от тези храни се подобрява, когато те се консумират заедно с храни, богати на витамин С, например портокалов сок или когато се поднасят заедно с известно количество месо, риба или пилешко.
Някои вещества в кафето, чаят и млякото пречат на всмукването на желязото, поради което е най-добре да не се консумират заедно с храни или хранителни добавки, източници на желязо.

Желязото по време на бременността: Как да си осигурите желязо, ако сте бременна и сте вегетарианка

Осигуряването на достатъчно желязо да предотвратяване на желязодефицитна анемия по време на бременността е сериозни предизвикателство към вегетарианките, тъй като високоусвоимо желязо постъпва само то месото и рибата. Ако сте вегетарианка, консумирайте повече растителни храни, богати на желязо – пълнозърнест хляб, овесени ядки, варено жито, боб, леща, соя, спанак, коприва, лапад, грах, ядки, сушени плодове, какао, заедно с плодове и зеленчуци, богати на витамин С, който подобрява усвояването на желязо то растителните храни. Следете редовно нивата на хемоглобина си. Препоръчително е  взимането на хранителни добавки, съдържащи желязо, естествено след консултация с лекар.

Още по темата: