31weeksПалитра стил - PalitraStyle.com

Млечната жлеза придобива окончателната си структура по време на бременност. Още в 3 седмица след оплождането (равнява се на 1 седмица закъснение на менструацията), измененията на гърдите вече са значителни. Те нарастват, стават по-твърди и силно чувствителни на пипанe. Пигментирането на зърната се засилва, докато жлезите на Монтгомъри се развиват и изпъкват върху ареолата.

Какво точно се случва с гърдите през бременността

През първата половина на бременността млечните канали се размножават. Изходните им отвърстия се издуват в малки образувания, подобни на кухи тубички. Всяка такава тубичка представлява секретиращата част на жлезата. Състои се от клетки, наречени жлезни клетки, които влизат в действие към края на бременността и започват да произвеждат съставките на млякото.
Същевременно съединителната и мастната тъкан, разположени между дяловете на млечната жлеза, значително намаляват за сметка на увеличаването на жлезните клетки, които секретират млякото. Кръвоснабдяването се увеличава и на гърдите се открояват сини венички.
Към средата на бременността размножаването на жлезните алвеоли се забавя. Под въздействието на хормона пролактин, секреторните клетки започват да произвеждат богата на протеини и бедна на липиди течност – коластра. Тя се събира в централната част на секреторните жлези. В последните 3 месеца на бременността може леко да потече през млечните канали.

Бременността разваля ли бюста

Да, ако оставим бюста без грижи. В началото на бременността млечната жлеза нараства и то доста бързо. Това налага да смените номера на сутиена си. Към третия месец нарастването престава, но към края на бременността продължава отново. В този период бюстът ви може да стане двоен, даже троен в сравнение с размерът му преди бременността.
През цялата бременност поддържащата го кожа се разпъва и ако проявите небрежност, може безвъзвратно да се развали. За да възвърнете предишния вид на гърдите си още от самото начало на бременността трябва да носите подходящ сутиен, който здраво да поддържа бюста, без да го притиска, за да не се разтегне кожата. Добре е редовно да мажете гърдите си с подходящ лосион или бадемово масло. Това ще помогне кожата ви да се запази по-гъвкава и да реагира по-добре на разпъването, в резултат на нарастването на бюста. По този начин, ще предпазите кожата си от разкъсвания на еластичните влакна и образуването на стрии.

Кърменето разваля ли бюста

Също като при бременността, всичко е абсолютно индивидуално. Всичко зависи от степента на еластичност на кожата. След раждането образуването и потичането на млякото увеличава още повече и без това нарасналите гърди. Това е естествено физиологична явление, зависещо единствено от бременността. Може да си помислите, че кърменето ще продължи да поддържа напрежението, появило се при бременността и следователно е вредно. Трябва да знаете, че въпреки това, нищо не доказва, че кърменето ще утежни положението на гърдите, които и без това са подложени на изпитания през бременността.
След бременността и кърменето гърдите постепенно се смаляват и в началото леко отпуснатата им кожа, както и кожата на корема, отново се стягат. Бюстът си възвръща формата и тонуса. В повечето случаи при малко повече грижи и при условие, че бременностите не следват веднага една след друга, той не пострадва нито то бременността, нито от кърменето. Напротив, някои жени се сдобиват с по-красив бюст, защото той се налива.