perineumПалитра стил - PalitraStyle.com

Ако сте решили, че ще раждате по естествен път, е да добре да предприемете някои предварителни действия в посока грижа за перинеума.  Подобряването на мускулния тонус на перинеума, както и на неговата еластичност, ще ви гарантират леко и безболезнено раждане, без разкъсвания, разрези и шевове.

Грижи за перинеума на курса по йога

Ако посещавате курс по йога за бременни, вашият йога – инструктор ще обръща специално внимание на упражненията за мускулатурата на перинеума на всяко едно занятие. Упражненията включват стягане, задържане и отпускане на мускулите на перинеума, естествено придружени от подходящо дишане и визуализиране. Дори в началото да не успявате да се справите с упражненията и да не можете да активирате различните мускулни групи, бъдете настоятелни и визуализирайте (представяйте си живо в ума) точно определената част, върху която работите. Бъдете сигурни, че в един момент ще се получи и с учудване ще разберетеколко много мускули има там и как вие можете целенасочено да ги контролирате заедно и по отделно. Накрая толкова ще задобреете, че ще успявате да отпускате перинеума си, когато  всички останали мускули на вашето тяло са стегнати.

Грижи за перинеума вкъщи и навън

Вие можете да се погрижите за своя перинеум и самостоятелно, независимо дали сте вкъщи или навън. Може да изпълняване няколко прости упражнения, без другите изобщо да забележат. Те се състоят в стягане, задържане и отпускане на перинеума. За да разберете точно как трябва да се изпълняват, можете като начало да опитате докато пишката да спрете за секунди струята. Ето, точно с тези мускули трябва да се правят упражненията. Където и да сте, когато се сетите (добре е това да ги правите ежедневно), стягайте и отпускайте неколкократно мускулите на перинеума. Можете да го правите бавно, а може и бързо.

Грижи за перинеума – масаж

Масажът на перинеума го прави елстичен и разтеглив. Започнете 6 седмици преди термина. Можете да използвате бадемово, сусамово, масло от пшеничен зародиш или просто преварен зехтин. Направете си външен тоалет, заемете удобна поза, осигурете си спокойствие и можете да започнете. Ръцете ви също трябва да бъдат чести, за да избегнете евентуално внасяне на инфекция. Затоплете маслото в ръцете си и намажете областта на влагалището. Вкарайте внимателно например двата си палеца или двата показалеца и започнете нежно да масажирате с лек натиск навън. Можете също така да използвете палеца на едната си ръка като го срожите вътре, а показалецът насъщата ръка да бъде отвън. Отново масажирайте по описания начин. Масажът не трябва да ви причинява болка или дискомфорт. Не пропускайте да масажирате и самия перинеум отвън. Правете масажа ежедневно и така постепенно ще направите своя перинум достатъчно еластичен, за да пропусне безпроблемно бебето, а вие ще знаете за епизиотомията само от интернет.