miene zubiПалитра стил - PalitraStyle.com

Понякога просто не осъзнаваме, че ние сме това, което ядем...докато не ни сполети проблем. Ако силно желаете бебе, а то не се получава, обърнете внимание на храната, която консумирате ежедневно. Вероятно във вашия случай, тялото Ви се нуждае от мъничко помощ. Съдействайте му със здравословна храна, като наблегнете на някои витамини и минерали, които ще подобрят шансовете Ви в скоро време да се похвалите, че сте горд татко.

Витамин А

Витамин А е антиоксидант. Той играе важна роля за възстановянате на клетъчно ниво щетите, причинени от вредните фактори на околната среда. Забавя процесите на стареени на клетките, предпазва ги от вредните влияния на свободните радикали. Ще откриете витамина в рибеното масло, черния дроб, яйцата, млякото. Под формата на провитамин (каротин) в моркови, спанак, кайсии, пипер, домати и тиква.
 
Витамин Е

Витамин Е е ключов антиоксидант за репродуктивните функции. В клинични проучвания е доказано, че приемането на витамин Е, води до значимо подобрение във фертилността. Ще го намириет в житни зародиши, растителни масла, зелените  зеленчуци, черен дроб, яйца, мляко.

Витамин С

Витамин С  има важна роля в процесите на образуване и съзряване на сперматозоидите (сперматогенезата) и е важен антиоксидант, предпазващ сперматозоидите от оксидативна увреда. Ролята на витамин С за подобряване на мъжкия фертилитет е добре документирана в клинични проучвания. Препоръчваната дневна доза е 60 мг. дневно и около 100 мг. ако пушите. Витам С можете да си набавите от пресни плодове и зеленчуци, в по-големи количества е в шипки, цитрусови плодове, люти чушки, касис, ягоди, чушки, магданоз, коприва, спанак.

Витамин Д

Витамин Д увеличава мъжката фертилност. Приемането на 10 микрограма витамин Д дневно повишава фертилитета на мъжав значителна сепен. Витамин D ще намерите в млякото (2 мг на водна чаша) и сьомгата .. и разбира се навън под слънчевите лъчи.

Калций

Приемането на 1000 мг. калции дневно би могло да повиши плодовитостта на мъжа. Източници богати на калций са нискомасленото прясно мляко (414 мг в една водна чаша) и киселото мляко, зелено-листни зеленчуци, ядки и семена (бадеми,бразилски орехи, сусам), тофу и сушени плодове

Фолат

Нови доказателства сочат, че фолиевата киселина е важна и за мъжете. Тя подобровя показателите на спермата и съдейства за пренасяне на неувредена ДНК от сперматозоидите. Препоръчителната дневна доза за мъжа е 400 мг. Фолата се намира в спанак, зеле, портокали, тиква, кайсии и др.

Селен

Селенът също е мощен антиоксидант, който минимизира щетите от свободните радикали. Повишава броя на сперматозоидите и подобрява фертилността при мъжете. Почти половината от наличния селен в мъжкия организъм се концентрира в тестисите и в части на семенния канал, в близост до простатата. Освен това селен се губи със семенната течност.
Препоръчваната дневна доза мъжете е 70 мкг. Когато е вземан, заедно с витамин Е, взаимно усливат ефекта си. Естествени източници на селен са: сьомга, черен дроб, риба тон, лук, домати, броколи, чесън, бразилски орех. Билките съдържащи селен са: люцерна, корен от репей, лайка, сминдух, женшен, глог, овесени стръкове, сарсапарила, мечо грозде.

Магнезий

Магнезият е отговорен за увеличаване на мобилността, жизнеността и броя на сперматозоидите. Богати на магнезий са соевото брашно, оризът, пшеничните трици, слънчогледовите семки, пълнозърнестият хляб, лещата, ядките, някои минерални води.

Цинк

Доказано е, че цинкът участва в метаболизма на тестостерона и притежава положителен ефект върху продукцията на сперматозоиди и тяхната подвижност. Мъжете се нуждаят от най-малко от 12 до 15 мг. дневно. Нетлъсто телешко месо, пилешко и стар боб пък осигуряват достатъчно количество цинк.