32weekПалитра стил - PalitraStyle.com

За да поддържа добро здравословно състояние на себе си и бебето, бременната жена има нужда от разнообразна храна, в която присъстват полезни витамини и минерали. Наред с фолиевата киселина (Витамин В9) и желязото, има още няколко важни вещества, на които бъдещата майка трябва да обърне внимание, когато подбира своето меню.

Калций за бременната

Бременните жени имат нужда от калций, който заедно с витамин Д играят важна роля за запазване на структурата и плътността на костите, както и за осигуряване на скелетното развитие на плода. Небременните жени обикновено консумират само около 70% от препоръчваното количество калций. Това е важен знак, за това ,че бременните трябва да обогатят храненето си с храни, добри източници на калий.  Приемът на необходимите количества калций е много важен за всички жени, включително и за бременни под 30 години, при които повишаването на плътността на костите все още не е приключило.

Храни, добри източници на калций за бременната

Киселото и прясното мляко, както и сиренето са най-добрите източници на високоусвоим калций. Обезмаслените и нискомаслени млечни продукти доставят същите количества калций, но с по-малко калории в сравнение със същите продукти с висока масленот. Киселото мляко има специален ефект върху здравето.

Млечнокиселите бактерии подобряват храносмилането, стимулират перисталтиката на червата и намаляват запека, който е често явление по време на бременност. Бременните жени трябва да консумират поне две-три чаши нискомаслено кисело или прясно мляко или около 100 г. сирене всеки ден.

Зелените листни зеленчуци и консервираната риба (с костите) са друг добър източник на калций. Храни, обогатени с калций, като някои сокове и зърнени закуски, също доставят значителни количества калций, особено при жени, които не обичат млечни продукти.

Калций има също в боба и лещата, в пълнозърнестия хляб, но от него в червата се всмуква малка част. Усвояването на калция от растителните храни се подобрява при консумация на плодове и натурални плодови сокове от съдържащите се в тях плодови киселини.

Витамин Д за бременната

Витамин Д е необходим за всмукването и усвояването на калция от храната. Той се съдържа в мазни риби, например сардина, в обогатени с витамина зърнени закуски, мляко и маргарини. Витамин Д се образува в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи – от този процес всъщност се набавя основното количество от витамина. Жени, които малко се разхождат на открито са с риск за дефицит на витамин Д. За някои жени може да бъде подходящо да приемат хранителни добавки, съдържащи калций и витамин Д.

Витамин А за бременната

Витамин А е от особено голямо значение за доброто здраве. Големият прием на този витамин по време на бременността обаче, може да предизвика увреждане на бебето. Бременните жени не бива да вземат хранителни добавки, съдържащи витамин А, освен ако не са специално посъветвани от лекар. Черният дроб и продукти от черен дроб могат да съдържат големи количества витамин А, затова консумацията им също трябва да бъде ограничена. Бременнта жена може да консумира без всякакви ограничения моркови, домати и други оранжево-червени зеленчуци и плодове, богати на бета-каротен, от който в организма се образува витамин А.

Още по темата: