tea

Палитра стил - PalitraStyle.com

Няма нищо по-здравословно от това да започвате деня си с чаша ароматен, топъл билков чай, вместо с кафе. Твърде вероятно е, докато сте бременна, да не можете да понасяте вкуса на кафето. Вместо това, билковият чай ще ви ободри, хидратира и зареди с настроение. Освен всичко, с помощта на билките ще можете да контролирате и някои неприятни симптоми на бременността. Но внимание! Не всички билки са безопасни по време на бременност. По-долу ще изброим някои от тях, които са подходящи през този деликатен период от живота на жената. Ако обичате чай, добре ще е да се разнообразявате с различни видове, вместо да залагате на ежедневното консумиране само на един и същ.

newsletter school.red

Билки по време на бременност: Как да приготвим вкусен и здравословен билков чай

Най-здравословно е чаят да се приготвя като запарка, вместо да се вари. В порцеланов или стъклен огнеупорен съд сложете 1 ч.л. от сушената билка и залейте с 250 мл. гореща вода. Оставете да покисне около 5 минути. Чаят трябва да бъде светъл на цвят, за да не е прекалено силен. При сервиране, по желание можете да добавите мед и лимон.
През лятото можете да пиете чая студен като здравословна напитка.

Билки по време на бременност: Чай от липа

Ароматният чай от липа действа противомикробно, противовъзпалително и противоспастично. Намира приложение при лечение на бъбречни заболявания, защото има патогенно и диуретично действие. Употребява се и при възпаление на горните дихателни пътища – ларингит, бронхит, ангина. Има температуропонижаващо действие. Народната медицина го препоръчва при виене на свят и главоболие. Поднесен с мед, преди лягане, чаят има успокоителен ефект и гарантира добър сън.

Билки по време на бременност: Чай от мента

Ментовият чай е със специфичен вкус и аромат. Действа ободряващо и е особено благоприятен при простудни заболявания. Ментата е подходяща при виене на свят, безсъние, главоболие и гадене. Студеният ментов чай е чудесно разхладително питие за топлите летни дни, а горещият е отличен начин да решите проблема си след преяждане.

Билки по време на бременност: Чай от шипка

Плодовете на шипката са с богато съдържание на витамин С. 100 г. плод от шипка е по-богат на витамин С с 30-40 пъти в сравнение с червените домати и лимоните, и с около 300 пъти в сравнение с ябълките. Шипковите плодчета са богати и на естествен витамин А, Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, витамин Е, Р, В1, В2, К, пектини, органични киселини, дъбилни вещества, минерални соли. Чаят от шипка е добро помощно средство при песъчинки, камъни и възпаления на пикочните пътища. Повишава имунитета. Ефикасен лек е при стомашно-чревни и бронхиални заболявания. Шипката повлиява особено благотворно функциятана черния дроб, а също така понижава нивото на кръвната захар. Има запичащо действие.

Билки по време на бременност: Чай от мащерка

Ако замените сутрешното кафе с чай от мащерка, ефектът няма да закъснее. Ще се почувствате по-свежи, бодри и здрави. Мащерката е една от най-широко използваните билки, богата е на етерично масло, тимол,  флавонови гликозиди, минерални соли, дъбилни вещества  и др.  Чаят от мащерка има ефикасно действие при грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиална астма, коклюш, главоболие, стомашни и чревни заболявания (язва, колит, хроничен гастрит, колики, диария). Мащерката има и противовъзпалително, газогонно, нервноуспокоително, болкоуспокоително, дезинфектиращо, отхрачващо и антисептично действие. Притъпява сухата кашлицата. Според народната медицина, мащерката има положително влияние при безсъние, ниско кръвно и кожни заболявания.

Още по темата: