Палитра стил - PalitraStyle.com

Със своето присъствие котката внася в дома спокойствие и равновесие. Достолепни и обаятелни, котките смело могат да бъдат наречени аристократи. Това обаче ги прави и много претенциозни домашни любимци.

Котката – шефът вкъщи

Самостоятелна, претенциозна и красива, котката определено диктува правилата в къщата. Тя трудно се поддава на дресировка, по-скоро самата тя налага своите изисквания и се превръща в стопанин на къщата. Котката винаги ще ви посреща на вратата, когато се прибирате, но ще дойде при вас едва когато самата тя пожелае.
Като едни от най-своенравните домашни любимци, котките сами определят мястото за своята почивка. Смята се, че долавят положителните и отрицателни енергии, затова често променят мястото на почивка и сън и понякога можем да ги открием на невероятни места в невероятни пози.

Заблудите при избора на котка като домашен любимец

Изборът на котка за домашен любимец е свързан с не по-малко отговорности, в сравнение с избора на куче. Основната разлика в грижите между двата вида животни е в това, че при кучето грижите са свързани с ежедневни разходки по няколко пъти на ден, докато при котката такива няма. Но това не означава,че те изискват по-малко грижи от страна на стопаните, както по отношение на храненето и изборът на най-подходящата храна за котки, така и по отношение на профилактиката.

Съветът на ветеринаря

Основно за поддържане на доброто здраве на котката е да бъде спазвана добра профилактика и котетата да бъдат хранени правилно, съветват специалистите. Схващането, че не е необходимо домашните котки да бъдат обезпаразитявани и ваксинирани, е много рисковано и невярно, особено за семейства, в които има малки деца, и за жени, които са бременни. Котката би могла да пренася не по-малко опасни за човек заболявания, отколкото кучето. Заради това е важно при вземане на котка като домашен любимец да бъде направена консултация с ветеринарен лекар за необходимите профилактични мероприятия и процедури, така че тя да не представлява опасност за своите стопани.

 

Още по темата: