garderobАвтор: Виолета Манолова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Навременното прибиране на зимните вълнени дрехи и на зимните обувки е важно за тяхното качество и дълъг живот. Как да се погрижим за тях?

Дрехите

Молците са враг номер едно за вълнените дрехи. Те прояждат главно по-замърсените части на дрехата и са особено безпощадни към мазните петна. Ето защо преди да се приберат, дрехите трябва старателно да се почистят и изперат.

Гардеробът е препоръчително да се почисти основно. Избърсва се с влажна кърпа и след това веднага се подсушава с чиста мека кърпа. В ъглите му можете да поставите малки торбички от марля или друга тънка материя, пълни с билки като лавандула, камфор, орехови листа, пелин, тютюневи листа или жълт кантарион. Така освен, че ще ползвате природни продукти (биопродукти) срещу молците, деликатно ще ароматизирате гардероба си. Разбира се, можете да използвате готови продукти против молци, които се предлагат под различна форма и с различни аромати. Окачете палтата, саката, полите и панталоните на подходящи закачалки, а върху тях поставете найлонови предпазители или просто големи найлонови пликове. Вълнените блузи сгънете и подредете внимателно.

Обувките

Преди да приберете зимните боти и ботуши ги почистете добре. Ако се нуждаят от някакви поправки, сега е най-подходящото време да ги занесете на обущар, за да са в готовност, когато ви потрябват отново през следващия сезон. Намажете кожата с мас или вазелин и я излъскайте с мека кърпа. Напълнете зимните обувки с амбалажна хартия или вестници, за да не се деформират. Подредете ги в картонени кутии като ги увиете с тънка хартия.

 

Още по темата: