spalniaПалитра стил - PalitraStyle.com

В съвременното жилище кухнята, холът, всекидневната могат да делят едно общо пространство, но спалнята задължително си остава самостоятелна стая.

Спалнята е специална стая. Тя е мястото, където можем да избягаме от външния свят, да останем сами със себе си, да релаксираме, да си почиваме, да се възстановяваме, да спим, да правим секс. За да се чувстваме комфортно в тази стая, трябва да я подредим според собствените си вкусове, като едновременно с това се съобразим с някои прости правила.

Леглото

Обикновено обзавеждането на спалнята се състои от голямо легло, нощни шкафчета, гардероб и тоалетна масичка. Когато избирате мебели, съобразете размерите им с квадратурата на стаята. Дори цял живот да сте си мечтали за огромна спалня, ако площта е 9-12 квадрата, по-добре изберете легло, което няма да заема цялата стая. Добре е да обърнете внимание на таблата на леглото при главата. Тя е необходима, за да отделя и изолира от стената, за да се подпират удобно възглавниците. Понякога таблата е отделена от самото легло и е самостоятелен елемент, прикрепен към стената, но предоставящ същата функция. Най-важното, по отношение на леглото, е да закупите качествен матрак, който ще ви осигурява истински комфорт при спане.

Нощните шкафчета

Наличието на нощни шкафчета носи изключително удобство. Колкото и семпли мебели да са, те предоставят достатъчно място на най-горния си плот за поставяне на нощна лампа, часовник, книга, чаша вода. Има чудесни дизайнерски хрумвания, които дават възможност за практично подреждане на вещи и книги в шкафчето посредством чекмедже, полица или затворено пространство с вратичка.

Гардероб

В зависимост от условията, гардеробът в спалнята може да е съвсем обикновен – свободно стоящ или да бъде вграден, тип дрешник. Размерът му също следва да се съобрази с този на стаята. Най-важно в случая е вътрешното разпределение да бъде удобно.

Тоалетна масичка

Тоалетката не е задължителен атрибут в спалнята, но пък е много харесван от жените. Затова, ако имате място, подберете мебел, която ще ви носи удоволствие, защото това е вашето запазено пространство за грим, маникюр и прическа.

Цветовете в спалнята

Най-подходящите цветове за спалнята по отношение на стени, пердета, щори, завивки, е синьото и топлите тонове на земните цветове. Ярките, живи цветове не се препоръчват, тъй като спалнята като стая трябва да носи спокойствие и уют.

Какво не е добре да има в спалнята

В спалнята не слагайте цветя в саксия, защото те ще отнемат от кислорода през нощта.

Не слагайте никакви водни елементи – това не е добър фън шуй за спалнята.

Избягвайте завивки с мотиви ва цветя – според фън шуй това води до изневери.

Настолният компютър няма място в тази стая, както и телевизорът.

Постарайте се огледалото в спалнята ви да не отразява пряко спящите, най-добре е да бъде скрито в гардероба или зад параван.

Ярките картини с маслени бои и иконите не трябва да бъдат в спалнята ви. По-добре изберете акварел, стилна графика или фотография. В тази стая е мястото на еротичните произведения на изкуството.

 

Още по темата: