elhaПалитра стил - PalitraStyle.com

Елхата е най-яркият Коледен и Новогодишен атрибут. Ако все още не сте я поставили у дома, направете го сега, за да създадете задушевна и празнична атмосфера.

Елхата – символ на знаковоподредения свят

Коледната елха не е обикновено дръвче, а могъщ символ, олицетворяващ световното дърво. Световното дърво е характерен образ на митологичното мислене, описание на универсалната концепция за света, която обединява смисловите бинарни опозиции – горе-долу, небе- земя, подреден свят - хтонос (хаос) и т.н. Следователно Коледната елха е знак на самата Вселена.

Поставянето Коледното дръвче в дома в дните на преход (Коледния период) от есен към зима, в период граница между два цикъла, когато границите между световете са размити, цели да напомни за предстоящото сезонно и социално обновление. Украсяването на дървото на знаково равнище е символ на плодородието.

Изберете елха за вашия дом

Изкуствената елха успешно може да внесе Коледния дух във вашия дом. Освен, че изборът ви ще бъде определен като „еко”, тази елхичка може да ви радва години наред в Коледните дни. Лесно се оформя и украсява. Няма да ви направи боклук от ронещи се бодлички, нито ще пожълтее.

Имате ли хладно помещение у дома, можете да купите жива елха в саксия, която след празниците да засадите. Единственото изискване е да я държите в студено помещение или на терасата. Недостатък е, че няма да е непрекъснато пред вас, за да й се радвате ( а това може да бъде наистина голям недостатък, ако имате малки деца).

Сигурни сме, че не си и помисляте да купувате отрязана истинска елха. Ако все пак държите на естественото, по-добре откършете няколко елхови клонки и ги натопете във ваза с вода. Те ще внесат свеж аромат в дома ви, а и ще изглеждат интересно, когато ги аранжирате добре с Коледни украшения.

Украсата на елхата

Чували сте израза "накичена като Коледна елха”, е сега можете да се развихрите при украсяването на елхата си, без да е проява на лош вкус. Ако имате деца, предложете им те да се заемат с елхата. Ако все пак държите домът ви да изглежда стилно и уютно, спрете се на едноцветни и еднотипни елхови украшения.