Children-eat

списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Здравословната храна е най-важното нещо, което трябва да осигурите на своето дете, за да му гарантирате правилен растеж и развитие. Консумирайки храна, която е добре подбрана и балансирана, детето Ви ще има достатъчно енергия за игра, учене и изобщо за всякакви активности.

Здравословното и балансирано хранене включва разнообразни продукти, които да осигурят на тялото необходимите за възрастта белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. МЗ на РБългария издава наредба№ 23 от 2005, която съдържа препоръчителните физиологични норми на хранене.

Пълноценен белтък

Пълноценният белтък е този от животински произход. Месните и млечните продукти осигуряват необходимите белтъчини на детския организъм. Те са богати на протеини, калций, мастноразтворими витамини. Подходящи за децата са прясното и кисело мляко, обезсолено сирене и извара, яйце, риба, колбаси, месо от птици. За деца на възраст 1- 3 години, необходимото количество протеини е: за момчета – 14,4 г. и 13,6 г. за момичетата.

Въглехидрати

В менюто на дететето въглехидратите трябва да присъстват в следните количества: за момчета – 154 г., за момичета 153 г. на ден. Препоръчителния средет прием на въглехидратите е между 45 и 60% от дневния енергиен прием.1 г. въглехидрати доставя 4 kcal. Въглехидратите осигуряват голяма част от необходимата на организма енергията за мозъка и мускулите. Също така те са основен източник на витамините от група В,  които имат важна роля в обмяната на веществата.Детският организъм може да получи най-добрите въглехидрати от от зърнените продукти, пълнозърнест хляб, спагети, мюсли, ориз.

Мазнини

Препоръчително е момчетата между 1 и 3 години да приемат по 46 г. мазнинин на ден, а момичетатат по 45 г. Това е около 35% от общата енергия енергия за деня.

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са незаменим източник на витамини, минерали и фибри.  Тях можете да предлагате на детето като допълнине към основните хранения или самостоятелно като междинна закуска.

Вода

Не пропускайте да научите детето то малко да пие по-голямо количество вода, за да може организмът му да функционира правилно. Това особено много важи за горещините през летните месеци. Средното препоръчително количество вода на ден е 1,3l.

Количеството на храната

Количеството на храната се определя от определя от съотношението между енергийната стойност на храната и енергията, която детето изразходва през деня , от възрастта на детето и от неговото препоръчително тегло. Момчетата на 1 година се нуждаят от 917 kcal дневно, а момичетата на същата възраст от 846 kcal дневно. Двегодишните момчетаимат нужда от 1175 kcal дневно, момичетата на същата възраст от 1166 kcal дневно. При тригодишните момчета необходимостта от енергия дневно е 1436 - 1610 kcal дневно в зависимост от физическата активност, а при момичетата 1299 - 1441 kcal дневно.

Разпределение на калориите

Препоръчително калориите да бъдат разпределени правилно във времето, т.е детето трябва да хапва 4-5 пъти дневно. Закуската трябва да предостави около 20% от общата енергийна стойност, обядът – 35%, вечерята – 30%, а двете междинни хранения – 15%.

Още по темата: