Автор: Виолета Манолова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

silantiЗъболекарите потвърждават, че най-голям брой кариеси се развиват върху вдлъбнатините по дъвкателната повърхност на кътните зъби. Децата са особено уязвими в този случай, тъй като окончателната минерализациятна новопробилите кътници все още не е на лице.

Неравната дъвкателна повърхност създава условия за задържането на хранителни остатъци и зъбна плака, които са причина за развитието на кариес.

Решението

Съвременната дентална медицина препоръчва профилактични грижи за новопробилите зъби, включително използването на силанти за постоянните молари и премолари.
Силантите са дентални материали, които запълват вдлъбнатините на зъбите и ги запечатват. Така върху зъба се формира много тънък, гладък и твърд защитен слой, благодарение на който не се задържат хранителни остатъци  по зъбната повърхност. Поради изолирането на зъба от директното въздействие на бактериите в устната кухина  се намалява в значителна степен риска от развитието на зъбен кариес.
Силантите се поставят на постоянни зъби до две-три години след пробива им. Препоръчва се използването им до окончателното узряване (минерализиране) на зъбите.

Поставяне на силанти

Поставянето на силанти се извършва от дентален лекар в едно посещение на кабинета. Процедурата е напълно щадяща, тъй като не се налага изпиляване на зъбната повърхност. Силантите не променят цвета на зъбите. След манипулацията детето може веднага да се храни.

Как се поставят силанти

Силантите се поставят в пет поредни стъпки:
Зъбната повърхност се почиства с четка и паста.
Следва измиване и подсушаване на зъбната повърхност, след което се обработва за няколко секунди със стоматологичен гел.
Зъбът отново се измива и подсушава.
Силантът се поставя с помощта на шприц във вдлъбнатините (ямки и фисури) като образува тънък слой.
Втвърдяването се извършва за няколко секунди под въздействието на светлината на стоматологична лампа.

Още по темата: