kinder room

Палитра стил - PalitraStyle.com

Ако жилището ви го позволява, добре е да създадете специална стая за вашето дете. Ако нямате така възможност, направете детски кът.

Бебешка стая и детска стая

Когато говорим за детска стая, трябва да се има предвид, че тя съществено се различава от бебешката стая (възраст на бебето 12 месеца).  Мебелировката на бебешката стая включва бебешка кошарка, маса за преповиване, скрин, фотьойл за майката, осигуряващ удобно хранене и т.н. Цветовете в бебешката стая са нежни, меки, предразполагащи към спокойствие и релакс. Когато бебето ви порасне и се превърне в малко детенце, е време да му осигурите нова обстановка. Детската стая освен спалня е и арена на игри и забавления, а в един по-късен етап и на учене. Детето расте непрекъснато и е пълно с енергия, затова направете стаята му едно весело местенце.

Цветовете

Много научни експерименти доказват влиянието на цветовете върху човека. В това всеки се е убедил и от собствен опит. Тъй като цветовете влияят върху душевното разположение, недобрите съчетания предизвикват лошо настроение, раздразнителност и гняв. Цветната среда трябва да се подбира внимателно. Ето кратко разяснение как влияят цветовете на човека:

ЖЪЛТО -  Най-светлият цвят предразполага към общуване. Той е лъчезарен и отморяващ. Създава ведро настроение, без да стеснява оптически пространството. Дневната светлина, която прониква отвън, засиява приятно, когато стените са оцветени в подходящ жълт цвят. Същевременно всички други цветове – на мебелите, интериорния текстил и картините – образуват хармонично единство.

ОРАНЖЕВО -  Производен цвят от жълто и червено, който е жив и динамичен. Действува стимулиращо до възбуждащо. Интензивността на тона трябва да е съобразена с размерите на повърхността, оцветена в оранжево. Колкото по-голяма е интензивността, толкова по-малка трябва да е площта на нанасяне.

ЧЕРВЕНО - Това е цвета с най-силно въздействие и затова се възприема по-отчетливо и по-бързо от другите цветове. Той се вижда отдалеч и в зависимост от интензивността си и обкръжаващата среда въздейства затоплящо или предупреждава за опасност. В червено могат да се оцветяват ефектни акценти в интериора, например завеси, покривки, възглавници или килими. Червеният цвят успешно се използува и като символ на разкоша. В съчетание с бяло и златисто, той е ненадминат, когато трябва да се изрази власт и топлота. Ако желаем да "стоплим" помещението, по-добре е да използуваме светлите нюанси на червеното – златно-розово, кармин, керемидено. Също така той може да се използва и за подчертаване на важен дизайн в интериора.

КАФЯВО - Символизира земята и е подходящо за оцветяване на под, мебел, легло. Ако се използува и за стените, трябва да хармонира с цвета на мебелите внимателно. Може да спомогне за омекотяване на жилищната атмосфера, особено в съчетание с жълто-оранжеви и златисти тонове. Създава впечатление за достоверност, мъдрост.

ЗЕЛЕНО -  Намира се на границата между студените и топлите цветове. Действа успокояващо, уравновесяващо, дори шумозаглушаващо. Символ на пролетта, той дава асоциация за младост, жизнерадост, има положително въздействие и върху креативността.

СИНЬО - Това е цветът на разума и подпомага мисловната концентрация. Оцветяването на стените в топли и светли помещения в светлосин тон, може да охлади приятно въздуха и да разведри атмосферата. Небесносиньото създава много добра зрителна измама - увеличава пространството. Тази негова способност го прави идеален цвят за малки помещения.

ВИОЛЕТОВО - Този цвят никога не бива да доминира. Като умело подбран акцент може да влезе в сполучливо взаимодействие с другите цветове от интериора. Има подобни на червения цвят свойства.

СИВО - Това е относително неутрален цвят. Истинското "неутрално сиво" се променя в зависимост от останалите обкръжаващи цветове. Всякакви дървени мебели се вписват много уютно на сив фон.

Стените в детската стая

Стените в детската стая могат да са боядисани с боя или да са облепени с тапети. Ако изберете първия вариант, имайте предвид, че не е необходимо стените да са в един цвят. Можете да боядисате едната в цвят различен, от останалите три. Не забравяйте да си заделите малко количество от с ъответните цветове, за да можете своевременно да маскирате следи от пастели или моливи. Ако предпочитате тапетите, изберете миещи се, за да можете да очиствате нежеланите „рисунки”. Освен това, ако изберете пъстър десен, на него много по-малко ще се забелязват разните петънца и други нежелани следи.

Подът в детската стая

Препоръчително е в детската стая да има килим – всички знаем, че децата много обичат да играят на пода. Затова осигурете топличко, мекичко и комфортно местенце за игра. Не забравяйте, че да вървят бързо и безпроблемно играчките с колелца, е необходима равна и гладка повърхност. Осигурете я като не застилате целия под с килим. Ако детето страда от някакъв вид алергия, по-добре е да оставите стаята му без килим.

Мебелите в детската стая

Легълце, масичка, столче, гардероб и т.н. – избирайте ги без остри ръбове, за да осигурите безопасността на детето. Когато правите целия ансамбъл, не забравяйте, че стаята след няколко години ще трябва да се превърне в ученическа.

Аксесоарите в детската стая

Детската стая трябва да е много светла. Осигурете безпроблемно влизане на слънчева светлина. Затова не е необходимо да предвиждате завеси и щори за прозореца. Едно леко, тюлено перде е напълно достатъчно и ще свърши чудесна работа. Изберете го в интересен десен, носещ настроение.
Абажурът също е важен аксесоар в детската стая. Можете да се спрете на причудлива и интересна форма, която да радва вашето дете – например корабче, рибка, футболна топка или люлка.

Не пропускайте украсата на стените. Разбира се, че най-хубавата украса за детската стая са рисунките, нарисувани от самото дете. Уважавайте и ценете неговото старание, закачайте ги по стените, за да им се радвате заедно.

Какъвто и стил да предпочетете за детската стая, помнете, че атмосферата, която създадете ще възпитава естетическия вкус на вашето дете. Затова бъдете внимателни в съчетаването на цветове и форми. Най-важното е детето ви да се чувства сигурно и комфортно на собствена територия.

Още по темата: