Baby wcПалитра стил - PalitraStyle.com

За никого не е тайна, че да научиш детето да ползва гърне или тоалетна, е едно от най-трудните неща при отглеждането и възпитанието.

Възможно е детето, което и без това е „натоварено” да научава по нещо ново всеки ден, да не иска да се лиши от комфорта на памперса. От друга страна, родителите също е възможно допълнително да усложнят ситуацията. Често се случва те да бъдат подведени от свои близки или приятели, горди че техните деца много бързо са се научили да ходят на гърне. Допълнително стресиращ елемент се оказва и споделената прогноза успеваемост във времето, особено ако за момента мисия е неуспешна. С така натрупаните стрес и безпокойство у родителите, кръгът се завърта, като тези чувства се предават и на детето и то допълнително се травматизира.

Детето и гърнето: Обратно към добрия памперс

Ако детето е в процес на приучаване към ползването на гърне, прекаленият натиск от страна на родителите или външния свят могат да предизвикат стрес и да прекършат усилията му в тази посока и то да се върне етап назад от развитието си и да предпочете комфорта на памперса. Стресиращи фактори могат да се окажат заболяване на детето, ново бебе в семейството, тръгване на ясла или преместване в нов дом. Правилното поведение в тези случаи е просто да изчакате и да дадете време на детето за адаптация.

Детето и гърнето: Мамо, стой до мен!

Понякога децата са свиканали един определен човек да стои до тях, докато си връшат работата в гърнето. Тази линия на поведение е често срещана и напълно нормална. Всяка промяна носи в себе си известна доза страх и напрежение, които се смегчават и отшумяват, когато наблизо има някой обичан човек. Тази практика обаче не бива да продължава дълго. Пробвайте да придружите детето до гърнето и когато то седне, вие се оттеглете. Друго, което можете да нпаравите е да помогнете на детето да се съблече или да отидете с него до вратата на тоалетната като го изчаката именно там, отвън, без да влизата вътре с него.

Детето и гърнето: Тоалетната ще ме глътне

Много деца се страхуват, че тоалетната ще ги засмуче или глътне, докато са седнали на седалото. Това сигурно изглежда смешно в очите на възрастен, но за детето, което тепърва се учи да ходи натоалетна, е изключително страшно. Не се опитвайте да му обяснавате, че е вече голямо и че просто си търси някакво оправдение. Вместо това, опитайте да дадете на детето чувство за самоконтрол. Предложете му да пусне в тоалетната няколко пласта тоалетна хартия. Това ще намали страха му както отзвука на бързо изтичащата вода, така и от изчезващите от погледа неща.

Детето и гърнето: Кой се нуждае от гърне за да пишка?

Въпреки че ходи съвсем осъзнато по голяма нужда в гърнето, Вашето дете може все още да не осъзнава нуждата от уриниране там. Този феномен е нещо нормално и не бива да Ви притеснява.  Вероятно ще се изненадате от факта, че на някои деца им е необходимо време – няколко месеца, за да придобият пълен контрол върху пикочния си мехур, след като вече са се научили да контролират изхождането.Осъзнайте този факт и търпеливо продължете процеса на обучение.

Детето и гърнето: Ние имаме проблем

Напишкването е често срещано явление в началото на процеса на обучение за използването на гърне. За повечето деца това е нормално да се случва дори и след 6-8 месеца след започването на обучението. Ако детето се напишка, запазете спокойствие. Обърнете му внимание, но много внимателно и деликатно, така че детето да не се разстрои. Наказанието и мъмренето в такива ситуации само ще накарат детето да се чувства зле, а на Вас ще ви отноме още повече време да го научите да пишка на гърне или тоалетна.

Още по темата: