b cardАвтор: Весела Балева, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Визитката е важен атрибут в деловото общуване. Тя е не само носител на най-важната делова информация за вас, но показва и вашия стил или стила на компанията, учреждението или институцията, в която работите.

Съдържание на визитната картичка

Ако сте служител в бизнес корпорация, маркетинговият отдел вече си е свършил работата и просто ще ви поръчат унифицирана визитна картичка като на останалите ви колеги. Ако обаче упражнявате свободна професия или искате да представите друго свое занимание, имате пълната свобода да сътворите своя визитка, която да е уникална, и която най-добре да представя вас като личност и професионалист.

Размер и печатна площ на визитката

Всъщност разполагате със съвсем малко място – обикновено 9 х 5 см. Това е стандарт при визитките. Бизнес картичка с такъв размер се събира във визитници и в стандартните кутийки за визитки, които са много удобни за дамска чанта. Можете да избирате между хоризонтален и вертикален изглед. Имайте предвид, че можете да ползвате и двете страни на визитката (двустранна визитка), може да я направите двойна – да се отваря като книжка (със сгъвка по средата) или да се прехлупва на половината. Някои избират да имат визитки в нестандартни форми и размери като с това разчитат да бъдат забелязани измежду всички останали.

Цветове на визитната картичка

Обикновено на визитката присъства логото на компанията и то определя цветовата гама и цветовите комбинации. Но това, разбира се, не е задължително. Ако ви допада, можете да използвате само 1 цвят и визитката ви пак да изглежда много стилна.

Материал на визитката

Класиката при визитните картички е картонът. Има хиляди варианти по отношение на цвета, дебелината, релефността, блясъка и пр. Съществуват и визитки, изработени от паус, плексиглас или от друг материал. Важното е върху съответната повърхност да може да бъде отпечатана информацията.

Съдържание на бизнес картичката

Най-важният атрибут на визитната картичка е вашето име. Има визитки, които не съдържат нищо повече. Такива могат да си позволят съвсем малко и много популярни личности. Обикновено на визитката се изписват: адрес, телефон, факс, e-mail, website, името на фирмата, длъжността на лицето. Това не са задължителни атрибути. Вие преценявате каква информация искате да предоставите. В стремежа си да бъдат оригинални някои стигат до там да сложат и снимката си върху визитката. На гърба на визитката други поместват местоположението на фирмата чрез карта или изписват GPS координати.

Някои препоръки за вашата визитка

Горещо ви препоръчваме да се доверите на професионалисти в областта на дизайна, за да имате наистина хубава и работеща визитка.

Когато се представяте, подавайте визитката в ръка. Не е проява на добър вкус да я оставяте върху бюрото или масата.

Носете винаги визитки със себе си – не се знае кога кого ще срещнете.

Дръжте визитките в специална кутийка, за да изглеждат в съвършен външен вид, когато се представяте. Измачканата, с подгънати краища визитка не оставя добро впечатление.

Ако имате някаква промяна в данните, изписани върху визитката, не си позволявайте да задрасквате с химикал, маркер или да коригирате с коректор. Същото важи и когато имате нов телефон – не го изписвайте с химикал. Отделете малко средства и си поръчайте нови визитки.