buketАвтор: Екип на списание Палитра стил - PalitraStyle.com

В навечерието сме на Осми март. Но на този ден тази година ще празнуваме два празника – Денят на жената и Тодоровден. Затова се срещнахме с Дора Добрева, която освен женския празник ще празнува и имен ден.

 

D.DobrevaДора Добрева е консултативен психолог – бакалавър по специалност Психология и магистър по консултативна психология от ПУ „Паисий Хилендарски“. Използва методите на позитивната психотерапия и когнитивно поведенческа терапия. Работи с хора с различни затруднения в поведението и адаптацията, тревожни разстройства, панически разстройства, ниска самооценка, затруднения в социалната адаптация, зловредни навици, пристрастеност, хранителни разстройства, сексуална дисфункция, и др. Повече информация на http://www.psihologdobreva.com

PalitraStyle: Г-жо Добрева, благодаря Ви че се отзовахте на поканата, отправена от списание Палитра стил! Нека да започнем с въпроса: Какво е отношението Ви към Осми март?

Дора Добрева: Осми март е страхотен празник. Аз обичам празниците. Делници има достатъчно и е добре да уважаваме празниците си, защото те ни помагат да разграничаваме времето на различни периоди, а човек има нужда от събития. Липсата на празници правят живота да изглежда сив.

PalitraStyle: Вие как разбирате празника 8 март?

Дора Добрева: За мен осми март е ден на жената и майката. На този ден поне за миг можем да бъдем жени и майки, освен всичко друго, което правим с лекота в ежедневието си.

PalitraStyle: На 8 март жените в международен план празнуват своята независимост и равнопоставеност с мъжете. Равнопоставени ли са, според Вас, мъжете и жените в България?

Дора Добрева: Равнопоставеността е нещо, което е вътре в нас. Ние българите си имаме едни приказки, като "Мъжете не плачат" "Това е женска работа" "Онова мъжка работа" , "Трябва да си силен" "Ти си мъжко момиче ще издържиш". Много ме радва, че подобни схващания все по-често отстъпват място на едно интелигентно отношение към нас самите и към другите.

PalitraStyle: Как се чувства една съвременна българска жена като Вас в социалната действителност?

Дора Добрева: Живота ни дава много възможности, понякога успявам да се възползвам от тях, друг път не. За да се справям по-лесно аз не се опитвам да разбирам от всичко, често се доверявам на специалисти или майстори в своята област. Така живея по-добре и съм по-успешна.

PalitraStyle: Какво е за Вас професионалната реализация?

Дора Добрева: Професията която съм си избрала за мен е Любов. Професионалната ми реализация ми дава почти всичко, което дава любовта. Тя ми помага да бъда по-добър и удовлетворен човек, вади най-доброто от мен и това е много вдъхновяващо.

PalitraStyle: На Осми март Ви ще празнувате и Имен ден. Как пребивавате в света с името Дора?

Дора Добрева: Тодоров ден е един от първите пролетни празници и аз много го харесвам. Докато жените изпълняват своите ритуали, мъжете се подготвят за надбягването с коне. Има една много хубава магия на заедност, защото и мъжете и жените са централна част от обичаите и всичко се прави в името на събуждането на природата, в името на плодородието. Кръстена съм на баба си. Много харесвам името си, то е кратко, ясно и трудно се греши. Имаме си поговорка, че човека прави името. Аз се чувствам много удобно и като Дора и като Психолог Добрева.

PalitraStyle: Какъв е Вашият поздрав към дамите по случай Осми март?

Дора Добрева: Скъпи жени, не се страхувайте да бъдете нежни, слаби и женствени. Припомнете си най-женствената усмивка и се пригответе да бъдете нежни и добри, дори с тези, които не празнуват и не се усмихват.

PalitraStyle: Бих искала, от името на екипа на Палитра стил, в аванс да Ви пожелая преди всичко здраве и разбира се много професионални успехи и удовлетворение!