Dinka KolevaПалитра стил - PalitraStyle.com

Динка Колева е  фамилен консултант и социален педагог. През последните 10 години работи в областта на психо-социалната и психотерапевтичната работа. Притежава опит в индивидуално и семейно консултиране, семинари и тренинги за подкрепа на родители, тренинги за развиване на екипи, обучения на специалисти в областта на психо-социалната работа.

PalitraStylе: Г-жо Колева, живеем в епохата на интернет. Той е навлязъл във всяка една област от нашия живот. Все по-широко приложение във Вашата професионална област намира и онлайн консултирането. Вие също използвате електронната комуникация с Вашите клиенти. Бихте ли ни разказали повече за това? 

Динка Колева: В динамичното време, в което живеем, технологиите все повече навлизат в нашия живот. Онлайн консултирането е широко използвана алтернатива на много места по света. През последните години и в България тази форма на подкрепа навлиза много интензивно за различни видове консултации, включително и за осъществяване на емоционална и психологическа подкрепа. Все по-често към мен се обръщат клиенти с молба за получаване на различна информация по e-mail или онлайн консултиране. През последните няколко години използвам и този метод на работа, в случаите, в които това е подходящо.

PalitraStylе: Каква е ефективността на онлайн консултациите в сравнение с класическото посещение при терапевт?

Динка Колева: Когато говорим за ефективност е важно според мен да знаем, че има много фактори, които влияят и е важно да бъдат взети предвид. Необходимо е време, търпение, постоянство и мотивация за промяна. Не на последно място по важност е и личността на консултанта (терапевта), неговите знания и умения.
Конкретнкретно за онлайн консултирането – считам, че може да бъде много полезно, а понякога и напълно достатъчно и има своите предимства, особено в случаи, при които живеем в населено място, в което не можем да намерим подходящ специалист.
Разбира се, няма готови рецепти, особенно, когато говорим за ситуации, свързани с нашия вътрешен свят. Добре е да не омаловажаваме ефективността от директния контакт между клиент и консултант. Това се отнася изключително много за случаи, при които е необходима продължителна работа за справяне с тежки травматични преживявания и загуби.

PalitraStylе: Как протича една онлайн консултация?

Динка Колева: Психо-социалното консултиране по интернет представлява общуване с консултант чрез e-mail, чат или видео-конференция. Най-общо казано онлайн консултирането съдържа внимателно изслушване, емоционална подкрепа, предоставяне на информация, в случай, че клиента се нуждае от такава, обсъждане на различни алтернативи и подкрепа при вземане на решения.

PalitraStylе: Как нашите читатели биха могли да се свържат с Вас, в случай, че желаят онлайн консултация?

Динка Колева: Мисля, че е важно, когато правим избор на консултант – да сме информирани. За това  като първа стъпка бих предложила да се “запознаят”,  с мен, като разгледат сайта ми и моите блогове. Ако преценят, че мога да им бъда полезна, биха могли да се свържат с мен по мейл-адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. След това бихме могли да договорим конкретно в каква степен и по какъв начин бих могла да бъда полезна.

PalitraStylе: Благодаря Ви за този разговор!

Динка Колева: И аз Ви благодаря за поканата.

 

За връзка: Динка Колева – фамилен консултант
е-майл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
блог: http://dinkakoleva.blogspot.com/
сайт: http://familyconsultant.alle.bg/