okoПалитра стил - PalitraStyle.com

Съвременният живот на всеки един от нас е немислим без използването на компютър. Все повече професии са свързани с целодневно пребиваване пред монитора. Естествено най-уязвими се оказват очите.

Очите отразяват физическото и душевно състояние на човека. Дамите могат да подсилят хубостта и блясъка им с грим, но колкото и умело да бъде поставен, той няма как да помогне, ако очите са мътни и уморени. Представяме ви няколко метода за справяне с очната умора.

Чести почивки

При положение, че по цял ден работите с компютър, наложете си на всеки 40-50 минути да правите почивка., т.е. спрете да се взирате в монитора. Съществуват и специално разработени компютърни програми, които след инсталирането им на компютъра, ви напомнят през определено време, че е време за почивка на очите.

Мигайте често

Честото мигане ще овлажни очите и ще ги освободи от натрупаното напрежение и умора.

Сменяйте перспективата

Смяната на перспективата е лесна - погледнете през прозореца към някой доста отдалечен обект. След това погледнете например ръцете си. Повторете десетина пъти.

Длани върху очите

Поставете леко присвитите си длани върху отворените си очи, така че да е съвсем тъмно. Така очите си почиват. През това време се опитайте да не мислите за нищо. Ако успеете да изпразните мозъка си от мисли, ще успеете да направите няколкоминутна релаксация. Ако ви е трудно да се освободите от мислите си, опитайте се да си представите например красив горски пейзаж или друга гледка, която харесвате. Не забравяте, че и енергията от вашите длани, ще окаже благотворното си значение.

Гимнастика на очните мускули

Добър тонус на очите ви ще даде изпълнението на няколко прости упражнения. Движете очите си нагоре и надолу. Движете очите си наляво и надясно. Починете си за кратко и повторете. Движете очите си бавно в кръг по часовниковата стрелка, а после в обратна посока. Очертайте с поглед буквата Z няколко пъти. Разновидност на последното упражнение е очертаването на цифрата 8. Правете всяко упражнение по 5-6 пъти. Почивайте и повторете още 1-2 пъти преди да пристъпите към следващото.