Anastas Палитра стил - PalitraStyle.com

Анастас ни посреща в дома си дни след поредната успешна изложба, която се състоя в Градската художествена галерия Пловдив, по повод тридесет години професионален творчески път. Експонатите все още не са сложени на местата си в „Галерия Анастас”,  защото в момента там тече ремонт. Платна и пластики са в артистичен безпорядък наоколо. Дори и така те изпълват помещението, в което се намират, с живот и внушения. Точно срещу нас греят в неповторимо жълто трите платна от цикъла „Видение в пустинята”. В ляво са облегнати големите платна, като най-отпред стои „Тронът на надеждата”, а в дясно са по-малките картини, сред които магично ни следят проницателните очи на „Монахът от Атон”. В тази непринудена атмосфера сядаме на разговор с големия и провокативен творец Анастас Константинов.

PalitraStyle: Анастас, как се конструира твоя свят, който представяш в картините си?

Анастас Константинов: Това е синтез на много пластове, полагани с годините. Тук са както културните натрупвания, така и съзидателната творческата енергия. Има различни ъгли, от които може да се види този свят – ако предпочетете да го гледаме през Фройд, неминуемо ще открием трансформираната сексуална енергия в творчество и духовност. Потърсим ли Бог, ще видим неговата промисъл чрез изкуството да се променя обществото. В този свят са и предците, и по-точно тяхната положителна и съзидателна енергия, която се носи генетично.Чрез всичко това в моето изкуство аз възкресявам моите хилядолетни праотци и ги изпращам в бъдещето.

PalitraStyle: Да поговорим за твоето светоусещане и вдъхновение да твориш.

Анастас Константинов: Художникът е хиперчувствителен човек. Той обръща внимание на всичко. За да твори на него му е необходима не мъдрост, а лудост.  Художникът не може да е истински творец, ако при него не е изяснено отношението към смъртта, към Бога и към Сатаната.  Има много голяма разлика между това да правиш картини и да създаваш изкуство.
Идеите са навсякъде, те могат да дойдат от действителността или пък от сънищата. Когато си професионален художник не разчиташ на вдъхновение. Просто започваш да рисуваш и вдъхновението в един момент се появява. Понякога имаш чувството, че днес не трябва пипаш четката или че сега е моментът да спреш, за да не развалиш нарисуваното. Друг път имаш усещането, че ангелска ръка държи твоята докато рисуваш.
 
PalitraStyle: Ти с майсторство боравиш с цветовете, как става това?

Анастас Константинов: Аз имам усещане за цвета. Наблюдавам природата. Погледнете една пеперуда или една риба – вгледайте се в цветовете, в съчетанията и хармонията по между им,  и ще разберете, че при Божието творение няма грешка.
 
PalitraStyle: Как идват образите?

Анастас Константинов: Когато рисувам аз не правя ескизи, нямам нищо набелязано. Започвам направо върху бялото платно. Води ме едно особено чувство на желание да видя образа, който ще се получи. И докато не го видя върху платното не спирам да работя. Когато образът се появи, чувството, което изпитвам е на истинска радост и щастие. Затова при мен има много различни картини. Тази е причината хората да възприемат творчеството ми като многолико, със запомняне на конкретно платно.

PalitraStyle: Изкуствоведите твърдят, че твоите картини пророкуват света. Какъв е кодът в твоите платна?

Анастас Константинов: Кодът не винаги го разбирам, защото той просто ми се дава. Аз само рисувам, после го виждам. Понякога го улавям и съзнателно го развивам. За много неща, които са в картините ми не говоря, те не трябва да се казват, защото не бива да хвърляме бисерите на прасетата. Човек трябва да има талант да разбере таланта и да осъзнае истината.

PalitraStyle: Анастас, благодаря ти за това, че ни показа твоя свят в твоето изкуство!

Videnie v pustiniata 1

 

Videnie v pustiniata 2

 

Videnie v pustiniata 3

 

Monahat ot Aton

 

Още по темата: