Anastas 1Палитра стил - PalitraStyle.com

Древната мистичност на траките, християнска философия и дълбоки житейски прозрения битуват в неповторимо съчетание в творчеството на художника Анастас Константинов. Надарен с оригинален ум, свръхчувствителност и космополитен дух, той винаги има активна позиция към всичко случило се и случващо се в света.

Анастас е непримирим, когато става въпрос за бездуховността, обладала голяма част от обществото ни. Казва, че тоталитарният режим в България е нанесъл огромни щети на хората, най-вече по отношение на тяхната душевност. С горчивина припомня годините, в които неговото творчество е било отричано и заклеймявано, именно защото платна му носят духа на истината и свободата. „Изкуството отваря една врата към нашата чувствителност. То докосва струна във всеки от нас, която ни кара да осъзнаем кои сме и каква е истинската ни същност” – споделя художникът. „Възможността да се познае истината притесняваше тогавашните властници”.

Anastas 2

Но времето е по-мъдро от всеки политически строй. То отсъжда изкуството да надживява всичко. Дори днес, когато живеем в демократично общество, по-голямата част от хората тънат в  сивотата на човешкото съществуване. Въпреки че комунизмът  вече го няма в България, битката на Анастас за духа продължава. Може би това е една вечна битка на художника, който е орисан да показва духовността.  Малцина са онези, които имат талант  да разбират изкуството. „Човек се ражда два пъти – веднъж, когато идва на белия свят и още веднъж – по дух, когато прогледне за изкуството”- коментира Анастас.

И днес Анастас Константинов твори по темата за червеното комунистическо минало на България. Той рисува цикъл картини – алегории: „Смъртта на червеното прасе”, „Самоубийството на червеното прасе”.  Интересното е, че тези картини са купени от американски колекционери. В Америка те губят регионалния си смисъл. Там те се възприемат като израз на световния, глобалния стремеж на хората към свобода.

Anastas 3

С всяко свое произведение художникът прокарва космополитни идеи, изразяващи вечни истини. В творчеството му присъстват темите за раждането, смъртта, възкресението,  Бог, свободата, музиката, красотата. Разработени през призмата на християнската философия, легендите на траките, квантовата теория на науката, те разказват света. Някои от тях разтърсват, вълнуват и провокират зрителя, от други струи спокойствието на абсолюта.

Още по темата: