pregnantАвтор: Екип на списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Почти всички бременни жени имат проблеми със съня в някакъв момент от деветмесечния период. И това не е изненадващо, като се има предвид, че ви се гади, имате киселини в стомаха и постоянна нужда да посещавате тоалетната.

Сънлива и уморена през деня

В началото на бременността усещате, че постоянно ви се спи, особено през деня. Главният виновник за това е прогестеронът. Това е хормон, който помага за регулиране на репродуктивния цикъл на жената. Високите му нива ви дават чувството за умора и сънливост. В края на работния ден е напълно възможно да се чувствате като след маратонско бягане или все едно, че се разболявате от тежък грип.

Нощният сън ви бяга

Въпреки че се чувствате страшно уморена и сънлива през целия ден, се оказва че през нощта пък не можете да заспите. Колкото и да е странно, пак прогестерон е виновен за това. Той може да наруши съня ви през нощта, което води до още по-голяма умора през деня.

Решението

Винаги, когато имате възможност правете кратка дрямка през деня. Проучване показва, че 60% от бременните през първия триместър дремват поне по веднъж през деня.

Позата за спане е от значение

В началото на бременността гърдите ви са напрегнати и болезнени. Ако сте свикнали да спите по корем, сега това ще се окаже адски неудобно и бързо трябва да свикнете с нова поза за сън. Ако спите по гръб, в началото на бременността това няма да се отрази на бебето, но с напредването в седмиците, трябва да избягвате тази поза, защото натежалата матка притиска вената, която връща кръвта от долната част на тялото към сърцето. Лежането по гръб за по-продължително време може да попречи на притока на кръв и хранителни вещества от плацентата към развиващото се бебе.

Затова започнете за свиквате да спите настрани, и то по възможност с предпочитание на ляво. Тази позиция подобрява притока на кръв и хранителни вещества към матката и плода, и помага на тялото ви да се отърве от ненужните отпадъци и течности.
 

Препоръки за по-добър сън през първия триместър на бременността

За да си осигурите пълноценна почивка през нощта, намалете количествата течности няколко часа преди да си легнете. Така няма да ви се налага често да ставате до тоалетна през нощта. Снабдете се с възглавница за бременни. Тя ще ви помогне да намирате комфортни пози за сън.

Още по темата: