kotkaАвтор: Екип на списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Храненето на домашното коте трябва да бъде съобразено преди всичко с възрастта и здравословния му статус.

Храненето на котката като домашен любимец – общи положения

В началото, докато котето е още подрастващо, храните трябва да съдържат по-голямо количество белтъчини, тъй като те са необходими за нормалното развитие и израстване на младия организъм. Впоследствие, след едногодишна възраст, процентът на протеина в храната за котки обикновено намалява. Като за котки в напреднала възраст най-често той е в най-малки количества.

Особености в храненето на мъжките котки

Особено важно е правилното хранене за мъжките котки. Те често страдат от заболяване, наречено котешки урологичен синдром, което представлява образуване на песъчинки и камъчета в пикочния мехур, които впоследствие запушват уретрата и правят уринирането невъзможно. Това е особено опасно заболяване при висок процент от мъжките котки и един от факторите, допринасящи за неговата поява, е именно неправилното хранене. За да се избегне подобен проблем, в голям процент от случаите, разбира се, храните, с които се хранят мъжките котета, трябва да имат S/O индекс. Той означава, че храната да не става причина за създаване на условия за поява на тези камъчета. Повечето храни от висок клас имат този индекс.

Още за храненето на котките

Най-важното при отглеждането на коте вкъщи е да му се създаде спокойствие, да се съблюдава хранителният режим, да му се дава подходяща храна за котки и да се изпълняват профилактичните практики. Това ще гарантира добро здраве и дълголетие на домашния любимец.

Важно е да се обърне внимание на храненето, ако решите да кастрирате вашето коте. Чрез избирането на правилна храна за вече кастрирано животинче, вие ще избегнете негативните ефекти на тази операция, а именно прекомерно затлъстяване, тъй като половите хормони участват и в метаболизма. В храните за кастрирани мъжки и женски котки тези особености са предвидени.

 

Още по темата: