kucheПалитра стил - PalitraStyle.com

Днес, 14 декември, е професионалният празник на ветеринарните лекари. С един по-различен поглед към грижата за домашните любимци ще им пожелаем професионални успехи и всеотдайност в работата.

Идентификацията е основен инструмент за връщане на загубени домашни любимци на стопаните им. Процентът на регистрирани домашни любимци в България обаче все още е твърде нисък. Поради ред причини този проблем все още не е от първостепенно значение за стопаните. Нормативна база и изисквания съществуват, но единната система за регистрация на домашни любимци не може да се нарече работеща.

Балканска база данни за идентификация на домашни любимци

Единствената база данни, която би помогнала на стопанин да открие загубения си любимец, за момента е Балканската база данни за идентификация на домашни любимци. Там обаче фигурират само регистрираните микрочипирани кучета и котки и самата регистрация е доброволна. Ветеринарните лекари са задължени да регистрират микрочипираните от тях кучета и котки в националната база данни, администрирана от Българска агенция по безопасност на храните. Но процентът на поставяне на микрочипове все още е твърде нисък, а и за да се изясни самоличността и собствеността на изгубено куче или коте е необходимо съответното оборудване за разчитане.

Това поставя въпроса за алтернативни методи за идентификация, които биха отговорили на нагласите на стопаните по отношение на показателите ефективност и, разбира се, цена.

Нашийник и медальон за домашния любимец 

Ушните маркери не се препоръчват за домашни любимци, а методите за временна идентификация не са надеждни – татуировки се използват все по-рядко.

Методът с най-висока оценка по отношение на показателя „видимост”, а също и „цена”, е нашийник или медальон, закачен за нашийника, съдържащи информация за името на животното, неговия собственик и телефон за връзка. Микрочиповете например имат много голям недостатък в това отношение и обикновено трябва да се дублират с други визуални методи на идентификация. А и при наличието на гравиран медальон или нашийник не се изисква допълнително оборудване за разчитане на данните. В много страни, например САЩ, законът изисква домашните любимци задължително да носят такива идентификационни тагове. Освен подробна информация, която би гарантирала връщането на загубен любимец на неговия собственик, медальоните могат да удостоверят, че животното е ваксинирано. В зависимост от формата и големината и при наличието на богата гама от форми и цветове, медальоните могат да съдържат и много по-подробни данни.

Медальонът за домашния любимец – моден и полезен аксесоар 

Лесен и сравнително евтин за приложение, в същото време с много добра видимост, медальонът за домашни любимци е и моден аксесоар, който може да удовлетвори грижата и за най-претенциозните породи кучета и котки. Наред с това са налични и светлоотразители, които също може да се закачат на гравиран нашийник. Така вашият домашен любимец е снабден освен с полезна информация и е в някаква степен защитен при разходка в по-тъмните часове.

Независимо кой метод ще изберете, грижата и отговорността за идентификацията на вашия домашен любимец остава изцяло във ваши ръце.

 

Още по темата: