Палитра стил - PalitraStyle.com

Св. Трифон се смята за покровител на лозарството и винарството, затова празникът е посветен на лозите.

Трифон Зарезан и Богът на виното

В основата на обредността на празника Трифон Зарезан стоят различни култови практики на езическото почитание на бога на виното Дионис (Бакхус, Вакх). Оргаистичните ритуални действия показват култа не само към бога на винарството и лозите, но и на плодоносещите сили на земята и растителността. С течение на времето чрез житието на св. Трифон древните Дионисиеви празници се християнизират и онародняват като се превръщат в очакван и весел празник.

Празникът в българския народен календар

На първи февруари рано сутринта мъжете се събират в лозята, за да извършат ритуално зарязване. Всеки стопанин носи бъклица с вино, погача, варена кокошка или наденица. Традицията повелява да се отрежат по три пръчки от три корена. Поливат се с вино, за да дадат обилен плод. После всички се събират на обща трапеза и избират дар на лозята. това е заможен човек, добър лозар и стопанин. Слагат му корона от лозови пръчки, качват го на колеса и тържествено го съпровождат до дома му. Там той черпи с вино. Веселието продължава до късно като царят задължително трябва да се напие, за да има берекет.

Трифон Зарезан е част от комплекса Трифонци - първи, втори и трети февруари. Тези дни се наричат се още Вълчи празници. Посветени са на вълка и затова жените не плетат, не предат, не тъкат, не перат, не пипат остри предмет и ножици, за да не напада вълкът домашните животни. В някои райони от България Трифоновден се смята за начало на пролетната оран. Стопаните закичват впрегатния добитък със здравец и го прекаждат. Другаде пък заплашват дърветата, че ще ги отсекат, за да родят богато плод.

В периодите на преход, когато е налице гранична ситуация във времето и пространството, се активизират силите на злото. Затова се засилват и магическите обредни практики за защита. Те са изявени най-ярко във втория ( Вълча Богородица, Сретение Господне) и в третия ден (Зимен Симеоновден) на Трифунците.

Гадае се каква ще бъде реколтата: ако на първи февруари вали сняг, тя ще е обилна.

 

Още по темата: