rakiaАвтор: Виолета Манолова, списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Ракията е след любимите алкохолни питиета на българина. Не е претенциозна, пие се през всеки сезон, подхождат й разнообразни мезета.

Сервиране на ракия

Ракията се сервира охладена и се предлага преди главното ястие или с ордьовъра. Задължително се придружава с чаша вода или безалкохолоно. Поднася се на масата с бутилка или налята в малка стъклена кана. Подходящите чаши за ракия са стъклени (безцветно стъкло) с конусовидна форма или разлати; могат да са тънки или дебели, със столче или без. Обемът им варира от 30 до 100 мл. (в зависимост от местните навици). Чашите се пълнят до две трети от обема им.

Подходящи мезета за ракия – зеленчуци

Най-често като мезе за ракия се поднасят зеленчуци. Те могат да са пресни – под формата на салати или консервирани – като туршии и разядки (например кисели краставички). От салатите най-подходящи са: шопска салата, бобена салата (стар фасул и лук), салата от прясно зеле и моркови, салата от пресни краставици, зелена салата (маруля и репички), салата от ряпа, салата от червено цвекло, картофена салата, млечна салата, руска салата.

Подходящи мезета за ракия – плодове

Плодовете също са чудесно допълнение към ракията – това обикновено са череши, ягоди, пъпеш, диня и др.

Подходящи мезета за ракия – месни специалитети

При консумацията на ракия много подхождат по-специфични месни специалитети като пача, варено шкембе и пр.

Подходящи мезета за ракия – други

Малки клуб сандвичи – с руска салата или зеленчуков пастет също биха били добър избор за мезе на ракията. Нещо повече – консумацията им намалява ефекта на алкохола.

Мляко с ориз (сутляш) – може да ви се струва странно, но в определени региони на България посрещат гостите с ракия и този десерт (след това се сервират салатите и основните ястия). Опитайте, ще ви хареса!

 

Още по темата: