Monserat 1 списание Палитра стил - PalitraStyle.com

Във всяко пътуване освен неописуемите природни забележителности, има феномени, които оставят следа в съзнанието на пътешественика завинаги.
Един такъв феномен е манастирът в планината Монсерат, намираща се на около 50 км североизточно от Барселона.

Манастирът Монсерат

Манастирът е забележителен не само с изключително богатата си история на религиозен център, но и със спиращата дъха красота на заобикалящата го природа. В превод „монсерат” означава назъбена планина, защото върхове на планината са придобили причудливи форми вследствие на вековното действие на планинската река. Един от хребетите дори е под формата на камила. В лоното си, обгърнало светия храм, планината пази закрилницата на Каталуния – Черната Богородица.
Статуята на Моренетата („черничката”) – Черната Богородица, и до днес привлича поклонници от цял свят в закътания на височина от 1200 м манастир, който съвсем скоро ще отбележи своята хиляда годишнина.

Легендата

Monserat 2Любопитна е историята на построяването на бенедиктинския манастир „Санта Мария де Монсерат”. Легендата ни връща в 9 в. (880 г.), когато няколко овчарчета били осенени от божествено видение, видели спускаща се над планината светлина и чули гласове на ангели. Денят бил събота. Явлението се повторило в няколко последователни съботи. Впоследствие в пещера на върха на планината била открита статуята на черната Дева Мария. Планината Монсерат се превърнала в място за поклонение, а през 1025 година там е построен манастир благодарение усилията на абат Олиба.


Monserat 3Смята се, че оригиналната статуя на Черната Богородица е била издялана в Йерусалим от св. Лука и е била донесена на това място от апостол Петър през 50 г. сл. Хр. Впоследствие е била скрита от нашествието на маврите в свещената пещера през VIII в., докато не била открита през 880 г. Чак през 1100 г., малко преди да бъде построен манастирът, е била издялана нова дървена скулптура и това е статуята, позната на поклонниците и днес.
Всичко това са легенди, подсилващи силата на свещената за каталунците планина, но истината е, че много историци са правили своите хипотези и според най-приемливата всъщност статуята на Дева Мария е била скрита от монаси, за да не бъде поругана от нашествие. Години по-късно свещеници видели падаща звезда и открили пещерата със статуята в нея.

Статуята на Черната Богородица

Monserat 4В базиликата, където се намира свещената фигура на Черната Богородица с младенеца, олтарът е позлатен. С течение на годините и вековете статуята ставала все по-известна, след като се разнесла славата за мистичната й лечителска сила. Вярва се, че ако човек докосне топката, която Моренета държи в дясната си ръка, желанието му ще се сбъдне.
Сред поклонниците тук са били Мигел де Сервантес и Христофор Колумб. По време на пътуването си от 1493 година мореплавателят дори е кръстил един от Антилските острови Монсерат.
Папа Лъв ХIII обявява през 19 в. Девата на Монсерат за покровителка на Каталуния, наред със св. Георги.

ЛюбопитноMonserat 5

В градината на манастира Монсерат се намира уникална дървена, врязана в каменните стени скулптура на св. Георги. Любопитното за нея е, че лицето на светеца е така изсечено в дървото, че откъдето и да го погледнете, той ще ви следва и винаги ще срещате неговия поглед.