LakKal Палитра стил - PalitraStyle.com

Предстои промоцията на нова книга - "Лак и Кал". Разговаряме с автора Ивелина Атанасова.

Ивелина Атанасова е на 23 г. Учи в ПУ „Паисий Хилендарски”. На 25 февруари 2014 г. е представянето на нейната първа книга “Лак и Кал”.

PalitraStyle: Как се стигна до написването на романа?

Ивелина Атанасова: Това беше интересен период в моя живот като цяло. Научих много от университета, натрупах доста познания както и добро количество изчетена литература. Колкото до самото писане, бих отговорила по доста тривиален начин – просто муза. Музата е нещо много интересно, най-близо бих я оприличила с нуждата. Изпитах нужда да пиша, нужда подобна на глад или жажда. Много е важно, даже най-важно бих отбелязала, обаче е да има какво да кажеш на хората и какво да изясниш лично за себе си.

PalitraStyle: Заглавието прави особено впечатление – освен носещо смисъл, то е своеобразна игра на думите - лак е прочетена думата кал от зад напред. Защо Лак и Кал?

Ивелина Атанасова: Заглавието на книгата е дълго обмисляно. Разбира се има игра на думи и това е да речем комерсиалната част. То обаче е и много двусмислено, защото работи в две посоки. В едната посока лакът се схваща като блясък, престиж, аристократизъм, а калта като разложението на днешното съвременно общество. Във втората посока то работи точно в противоположния смисъл – лакът е фалшът, лицемерието, подлостта и кариеризмът, а калта има реминисценция към библейското начало (от кал сме създадени в кал ще се превърнем).

PalitraStyle: Отрази ли се е писането на книгата върху личния Ви живот?

Ивелина Атанасова: В личен план – не бих казала. Животът ми е точно това, което беше и преди – с позитивите и негативите.

PalitraStyle: Как определяте стила си на писане?

Ивелина Атанасова: Аз мисля, че все още съм доста млада и неопитна и не може още да се говори за напълно завършен стил на писане. Все още го усъвършенствам. Колкото до самия стил на литературата ми като идейно направление, смятам, че е най-близо до реализма, но само в частност.

PalitraStyle: Какво Ви провокира да опишете такива колоритни персонажи и да пресъздадете толкова дълбоки психологически образи?

Ивелина Атанасова: Ако не се лъжа Толстой е казал, че историята на един човешки живот е по-интересна от историята на цял един народ. Дълбините на човешката душа представлява огромен интерес за мен. Точно за това винаги съм харесвала автори, които буквално правят „дисекция” на човешката душа. В нея има всичко. В нея има толкова много, че дори се страхуваме да надникнем там.

PalitraStyle: В книгата разказвате за живота на една бижутерска фамилия, говорите за скъпоценните камъни с голяма лекота. Откъде знаете толкова много за тях?

Ивелина Атанасова: За да бъда подготвена за книгата, изчетох доста подробна енциклопедия за кристалите и минералите. Не само за химичните им свойства, но и за духовните. Камъните, които присъстват в книгата, и които са притежание на героите, обаче никак не са случайни. Те са неразривно свързани с техните нрави и тяхното светоусещане. Веднага ви давам пример. Една от главните героини – Наталия, има малък оникс, който е вграден в нейната табакера. Ониксът е считан за камъка на крайностите. Вярва се е, че той извежда истинските страсти на човека, който го притежава, както и, че показва добрите и лошите черти в характера. Нито един камък, който е споменат в книгата не е там случайно.

PalitraStyle: Нека сега се върнем към Вашия живот. В предварителния ни разговор споменахте ферма за праскови. С нея е свързан едни прекрасен период от живота Ви. Какво е най-хубавото, което се случи там?

Ивелина Атанасова: Това бяха най-безгрижните две години в живота ми. Чарът на този период не се крие в самата работа. Аз съм човек, който отговорно може да каже, че е заобиколен от верни приятели. Те са до мен и аз съм до тях от най-ранно детство. Работата ми в тази градина беше първата ми работа изобщо и аз я споделях с тези мои момичета, които обичам. Малко неща на този свят са по-хубави от съвместна работа с хората, на които имаш доверие и знаеш, че са до теб, не само по върховете, но и долу в низините…

PalitraStyle: Книгата вече е факт. Чувствате ли се различна след нейното издаване?

Ивелина Атанасова: Чувствам се удовлетворена, въпреки, че ако трябва да бъда напълно откровена, самият ритуал на писане носеше повече наслада, от самото издаване. Разбира се, вечер стоя и чета името си отгоре на корицата и се усмихвам на себе си, метафорично казано. Приятно е когато виждаш плодовете на вече реализирания си проект. Всички от писателската гилдия знаят колко трудно е това начинание. Тук, в България нещата се случват доста по-трудно, а камъчетата по-пътя са свързани най-вече с финансирането, с организаторската дейност – неща, които на запад ги вършат други хора.

PalitraStyle: На 25 февруари 2014 г. предстои промотиране на Лак и Кал. С какво ще заинтригувате вашите гости?

Ивелина Атанасова: Надявам се всички, които ще присъстват на представянето да останат доволни от видяното и чутото. Това е най-голямото признание, защото зад него стоя не само аз, но и усилията и трудът на много други хора. Иска ми се да вярвам, че ще оправдая очакванията им. Използвам момента да поканя всички на 25 февруари в град Пловдив, в Балабановата къща в Стария град от 18.30 часа.

PalitraStyle: Ивелина, благодаря Ви за този интересен разговор! От името на списание “Палитра стил” Ви желая успех и нови творчески вдъхновения!

 

Още интервюта в Палитра стил: